Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO előtt álló kihívásokról tárgyaltak Hollandiában

Az Északi Parancsnokok Konferenciáján vett részt a honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2021. december 8. 16:42

Az Északi Parancsnokok Konferenciáját december 6-8. között tartották a NATO Brunssumi Összhaderőnemi Parancsnokságán, Hollandiában. Az eseményt megelőzően a NATO tagországok vezérkari főnökei videókonferencián egyeztettek az aktuális biztonságpolitikai és járványügyi kérdésekről. A találkozón hazánkat Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte.

Katonai tiszteletadás, Jörg Vollmer vezérezredes

A járványügyi helyzetre tekintettel a NATO vezérkari főnökeinek találkozójára videókonferencia keretében került sor, amelyen az aktuális biztonságpolitikai, járványügyi és az illegális migrációval kapcsolatos kérdéseket tekintették át. A tanácskozáson egyetértés volt abban a kérdésben, hogy a NATO előtt álló kihívásokat a közös helyzetfelismerés növelésével, valamint az információk szövetséges nemzetek közötti megosztásával, tevékenységük koordinálásával lehet hatékonyan kezelni.

A videókonferenciát követően az Északi Parancsnokok Konferenciáján a résztvevők december 6-ától már személyesen is egyeztettek a NATO előtt álló kihívásokról. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a konferencián hangsúlyozta: Magyarország továbbra is fenntartja azon szándékát, hogy kimagasló szerepvállalással vegyen részt a Szövetség békeműveleteiben. A parancsnok hozzátette: hazánk nyitott a NATO tagországokkal meglévő kétoldalú kapcsolatainak bővítésére, mind a védelempolitikai, mind a hadiipar fejlesztésével kapcsolatos területeken.

VAC Konferencia

A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte azt is, hogy Magyarország több évtizede jelentős hozzájárulója a nyugat-balkáni békefenntartó műveleteknek. Hazánk kiemelten fontosnak tartja a Nyugat-Balkán stabilitását, ezért jelentős erőkkel veszünk részt a KFOR műveletekben. A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának több mint kétharmadát, több mint 600 főt, a KFOR és az EUFOR Althea misszió teszi ki.

A találkozó során a magyar parancsnok kitért a székesfehérvári székhelyű Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a szintén székesfehérvári NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) tevékenységére. Az altábornagy szerint a folyamatosan változó biztonsági környezetben a közép-európai régió országainak is folyamatosan új kihívásokkal kell szembenézniük, ezért ezek a szervezetek hatékony eszközt kínálnak a térség biztonsági kihívásainak kezelésére.

Állománygyűlés a magyar kiküldöttek számára

A Magyar Honvédség parancsnoka Brunssumban állománygyűlést tartott az ott szolgálatot teljesítő magyar katonáknak.