Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tudjuk, milyen veszéllyel jár a birodalmi elnyomás”

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. december 8. 17:13

Kiss János altábornagy halálának 77. évfordulóján rendeztek kegyeleti megemlékezést Kőszegen december 8-án. A tábornok sírjánál Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott emlékbeszédet.

Megemlekezes_Kiss_Janos_altabornagyrol_Koszeg (2)

Kiss János Kőszegen kezdte meg katonai szolgálatát a múlt század elején. Első világháborús sebesülése után századosként az ottani katonai alreáliskolában tanított, majd 1925-től egy kerékpáros zászlóalj vezetésével bízták meg. Két évvel később ezredesként már a soproni gyalogezred parancsnoka volt, 1938-tól altábornagyként a honvédség gyalogsági szemlélőjeként szolgált. Németellenes nézetei miatt nyugdíjba vonult, ahonnan a nyilas hatalomátvétel után, a Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottsága kérésére tért vissza, amely a szervezet katonai vezetésére kérte fel. Feladata a szovjet csapatokkal való együttműködés előkészítése, egyben egy budapesti fegyveres felkelés kirobbantásának előkészítése volt, azonban a nyilasok leleplezték a szervezkedést. Kiss Jánost két heti kínvallatás után, 1944. december 8-án végezték ki.

Kőszegi síremlékénél Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: hőseink iránti tisztelet egyik legfontosabb kifejezése a méltó emlékezés. Nemzeti múltunk dicső fejezeteinek történeteit és elődeink hőstetteit tovább kell adnunk generációról generációra. Kőszeg élen jár ebben, Kiss János altábornagy emlékét, a katonáét, akinek embert próbáló történelmi időkben kellett helyt állnia, és aki hazája iránti töretlen hűségét számos alkalommal bizonyította pályafutása során, a mai napig példásan ápolják.

Megemlekezes_Kiss_Janos_altabornagyrol_Koszeg (6)

Németh Szilárd hangsúlyozta: ma, a XXI. században ugyanolyan, hazánk keresztény kultúráját, nemzeti örökségét, a magyarok jövőjét fenyegető, erőszakos kihívásokkal kell szembenéznünk, mint akkoriban. Mint mondta, az új német koalíciós program aláírói nemcsak saját országukat, hanem egész Európát akarják teljesen megváltoztatni, megalapítva az Európai Egyesült Államokat, elvéve a nemzetállamok, így Magyarország szuverenitását, megszüntetve nemzeti önazonosságunkat, kinyitva a schengeni határokat, lebontva a kerítést és kötelezővé téve a szétosztási kvótát. „Mi, magyarok ezt nem akarjuk. Mi tudjuk milyen veszéllyel és testi, lelki, szellemi nyomorral, gazdasági, kulturális hátránnyal jár a birodalmi elnyomás, a nemzeti önállóságunk feladása, elvesztése. Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra! Elődeinkhez hasonlóan, nekünk is meg kell védenünk nemzeti szuverenitásunkat, önrendelkezésünket, szabadságunkat, és ebben mindannyiunknak feladata és felelőssége van. Mindenkinek a saját „posztján”, a saját területén kell helytállnia és a tőle telhető legjobbat nyújtania. Nemzeti értékeink megőrzéséhez felelősségteljes összefogásra és összekapaszkodásra van szükség. Ebben a küzdelemben Kiss János hősiessége, bátor kiállása, erkölcsi helytállása - mai honvédeink és minden hazaszerető magyar számára zsinórmértékül szolgálhat” – fogalmazott az államtitkár.

Megemlekezes_Kiss_Janos_altabornagyrol_Koszeg (18)

Az emlékezésen Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök mondott imádságot. A szertartás után Németh Szilárd felkereste Kőszegen az 1944-ben elhurcolt munkaszolgálatosok emlékművét, ahol mécsesgyújtással emlékezett az áldozatokra. Az emlékhelyen Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi mondott kaddist.