Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-bocsánatkérés az afganisztáni civil áldozatok miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 30. 17:48

A NATO elismerte május 30-án, hétfőn, hogy legkevesebb kilenc civil halálát okozta egy két nappal korábbi légitámadásával a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, és bocsánatot kért miatta. Hamid Karzai afgán elnök szerint a támadás civil halálos áldozatainak száma tizennégy. A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Nauzad körzetben, mert arra lázadók támadtak. A helikopterekről kilőtt rakéták két lakóházat is eltaláltak. Az áldozatok zöme gyerek volt. Az összecsapásban egy NATO-katona is meghalt.

A katonai szövetség tisztségviselői hozzátették, hogy egyelőre nem világos, hány polgári áldozata van a légicsapásnak, mert egymásnak ellentmondóak az afgán tisztségviselők nyilatkozatai is.

Karzai közleményében „súlyos hibának", „gyilkosságnak" nevezte a történteket. Az afgán elnök „utolsó figyelmeztetést" intézett az amerikai csapatokhoz és vezetőikhez, hogy „vessenek véget az egyoldalú műveleteknek". „Elmondtuk az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, hogy egyoldalú és haszontalan műveleteik ártatlan afgánok halálát okozzák, sértik az emberi és az erkölcsi értékeket, de úgy tűnik, nem hallgatnak ránk" – írta Karzai.

A dél-afganisztáni Hilmend a tálibok fellegvára: a szövetségesek itt szenvedték el legsúlyosabb veszteségeiket. A tartományt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) amerikai parancsnokság alatti csapatai ellenőrzik.