Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO CREVAL ellenőrzésen az 1. zászlóalj

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. szeptember 7. 12:27

Ismét gyakorlattal telik az ősz a Bocskai dandár katonái számára. Szeptember 6-án okmányellenőrzéssel kezdődött meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. zászlóaljának NATO CREVAL ellenőrzése Hajdúhadházon. Ezt követően a zászlóalj Várpalota térségében ad számot a felkészültségéről a „BÁTOR HARCOS 2010” gyakorlat keretében.

Hosszú felkészülési időszak előzte meg az idei NATO CREVAL ellenőrzést. Az 1. zászlóalj 2009 februárjában utazott haza Koszovóból, és megkezdte a gyakorlást. Tavaly nyáron Táborfalván, majd ősszel Várpalotán készültek a nemzeti CREVAL-ra. A sikeres gyakorlat után idén szeptemberben a NATO is minősíti a debreceni katonákat. Az okmányok ellenőrzése mellett vizsgálják a személyi és technikai feltételek meglétét, majd a kitelepülés során egy előre nem ismert feladatot kell megoldania az alegységnek.

Szeptember első hetében Várpalotán a Zászlóalj Harccsoport törzse számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton vett részt, ahol JÓ minősítést szereztek.
A „BÁTOR HARCOS 2010"gyakorlat szeptember 6-án kezdődött Hajdúhadházon, ahol az okmányellenőrzés után a technikai eszközöket is ellenőrizték. A szemlén az Összhaderőnemi Parancsnokság tisztjei és főtisztjei vizsgálták az alegységet.

1595907021
 

A sorakozón Dr. Böröndi Gábor dandártábornok elmondta, hogy kemény munka és hosszas felkészülés előzte meg a CREVAL-t, és bízik abban, hogy a katonák munkája sikert hoz majd az őszi megmérettetésen. A szemrevételezésen részt vett Randy Freeman alezredes és Horváth Csongor őrnagy, akik a NATO által delegált megfigyelőként arra ügyeltek, hogy az ellenőrzés szabályosan történjen.

Az értékelés folyamán a harccsoport sikeresen vette az akadályokat, és lehetőséget kapott arra, hogy teljesítse szeptember végén a harcászati ellenőrzést.
Szeptember 7-én az elhelyezést biztosító logisztikai alegység és a híradó század elindul Várpalotára, hogy megteremtsék a tábori élet feltételeit, majd a következő napokban kitelepül a Zászlóalj Harccsoport teljes személyi állománya.
A gyakorlat szeptember végéig tart. A három hetes felkészülés során számos lőgyakorlat és harcászati foglalkozás vár a katonákra, mely során az ellenőrző elöljárók különböző feladatokat adnak a Zászlóalj Harccsoportnak.

1595907021
1595907021
 

Fotó: A szerző felvétele