Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-katonák lelőttek egy papot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 29. 9:31

NATO-katonák az afgán fővárosban lelőttek egy muzulmán papot csütörtökön – közölte a kabuli rendőrség. A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert a pap autójával egy katonai menetoszlop felé haladt. Mohammad Junuszt akkor érték a lövések, amikor gépkocsijával egy alsóbbrendű útról rá akart hajtani egy főútra.

Egy szemtanú szerint az amerikai katonák nem figyelmeztették a papot, mielőtt tüzet nyitottak autójára.

Mohammad Junuszt négy találat érte, s kórházba szállítás közben halt bele súlyos sebesülésébe – közölte az áldozat veje. A férfi két feleséget és tíz gyermeket hagyott maga után. A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert fenyegetőnek vélték az autó közeledését. A szövetség vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására.

A történtek miatt több tucatnyian tüntettek az amerikai Phoenix támaszpont közelében, de a tömeg feloszlott, miután a rendőrség megígérte, hogy az amerikaiak megvitatják az esetet a helyi afgán vezetőkkel.

Egy nemrég készült ENSZ-jelentés megállapította, Afganisztánban csökkent a civil áldozatok száma, mióta Stanley McChrystal tábornok, az országba vezényelt NATO-erők főparancsnoka a polgári lakosság védelmében elrendelte a légicsapások és bizonyos fegyverek használatának korlátozását. A jelentés szerint emelkedett viszont a kormányellenes muzulmán tálib lázadók számlájára írható civil halálos áldozatok száma.

Egy út mentén elrejtett pokolgép robbanásában csütörtökön meghalt egy amerikai katona Afganisztán déli részén. Ezzel már a 41. külföldi katona esett el idén a közép-ázsiai országban, közülük 26 amerikai volt. Tavaly 520 katonát veszítettek el a nemzetközi erők.