Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szabadulhatnak az al-Kaida tagok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 29. 9:13

Líbiában a börtönbüntetésük letöltése után sem engedik szabadon az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat mintegy háromszáz tagját. Így akarják megakadályozni, hogy újabb merényleteket kövessenek el – jelentette be csütörtökön Moammer el-Kadhafi, az ország vezetője.

Kadhafi a törvényhozás ülésén eretneknek nevezte a szóban forgó személyeket, akik Oszama bin Laden és Ajmán az-Zavahri al-Kaida-vezérek követői, lelkükön pedig rendőrök és civilek halála szárad. A líbiai vezető a tévében közvetített beszédében hozzátette: továbbra is rács mögött kell tartani őket, mert szabadon engedésük után készek lennének folytatni a gyilkosságokat Líbiában vagy Algériában, Egyiptomban, esetleg másutt.

Kadhafi szavaiból egyelőre nem világos, hogy Tripoli feladta-e a Líbiai Iszlám Harcosok Csoportja (LIFG) nevű fegyveres szervezet bebörtönzött vezetőivel való megbékélést célzó politikáját.

A líbiai fegyveres iszlamista csoport az al-Kaidához kötődik, és az 1990-es években véres merényleteket követett el Kadhafi uralmának megdöntése érdekében. A líbiai biztonsági erők fokozatosan felszámolták a csoportot, néhány vezéralakjuk azonban Afganisztánba szökött, ahol közel kerültek bin Ladenhez és Zavahrihoz, s az al-Kaida ideológusaiként tevékenykedtek.

A LIFG Líbiában bebörtönzött vezetői tavaly egy 400 oldalas műben tagadták meg az al-Kaida ideológiáját, egyes iszlám tudósok a művet modellnek tekintették ahhoz, hogy miként tántorítsák el a radikális fiatalokat az erőszakos csoportokba történő belépéstől.

CímkékAfganisztán