Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: megállapodtak a védelmi miniszterek az új parancsnoki szerkezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 9. 7:04

Megállapodtak június 8-án, szerda este a NATO-tagországok védelmi miniszterei a szövetség új parancsnoki szerkezetéről, valamint az ügynökségek számának csökkentéséről. Mint Anders Fogh Rasmussen főtitkár a brüsszeli munkavacsora után kiadott közleményben fogalmazott, olyan reformokról van szó, amelyek karcsúbbá, rugalmasabbá és a jövő kihívásaival szemben jobban bánni tudóvá teszik a NATO-t.

Az átalakítás során a posztok egy részét összevonják, a jelenleg közel 13 ezer fős parancsnoki struktúra 9 ezer fő alá csökken.

A karcsúsításnak köszönhetően a rendszer hatékonyabb lesz, egységesebb, a csapattelepítést jobban segíti majd – emelte ki Rasmussen.

A jelenleg egyes különálló programokat kezelő ügynökségek száma 14-ről háromra csökken. Ez a főtitkár magyarázata szerint azt eredményezi, hogy az ügynökségek működése szerkezetében egyszerűbb lesz, miközben a tevékenység hatékonyabbá válik.

A reformok révén a NATO működése pénzügyileg is elviselhetőbbé válik, miközben a ráfordítás nagyobb értéket is eredményez majd – vélte a főtitkár.

A változtatásoknak köszönhetően olyan szövetség jön létre, amely jobb védelemre lesz képes a jelenlegi és jövendő kihívásokkal szemben – hangoztatta. Hozzátette, hogy a NATO ezután jobban tud koncentrálni a képességekkel és irányítással kapcsolatos feladatokra.

A most eldöntött intézkedések kereteiről, lényegi elemeiről a tagországok már a tavalyi lisszaboni csúcstalálkozón döntöttek.

Bár a részletekről tárgyaló védelmi miniszteri tanácskozás előtt a megállapodás még nem tűnt biztosnak, Rasmussen már eddig is derűlátónak mondta magát. Arra hivatkozott, hogy amennyiben minden tagország tartani kívánja magát a Lisszabonban vállaltakhoz, a kompromisszumnak meg kell születnie.

CímkékNATO