Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO vadászgépek adtak díszkíséretet az orosz bombázóknak

Szöveg: JETfly |  2008. december 15. 7:11

Az orosz légierő két, Tupoljev Tu-160 Blackjack típusú stratégiai bombázógépe 13 órás bevetést teljesített az Északi-tenger felett.

A változtatható szárnynyilazású szuperszonikus bombázók 2008. december 11-én csütörtök éjjel szálltak fel a nagy távolságú bevetésre, mely napjainkban rutinszerűnek minősül az orosz légierő életében. Ezúttal azonban díszkíséretet is kaptak a Tu-160-asok, előzör ugyanis norvég F-16-osok, majd pedig brit Tornado F3 harci gépek követték árnyékként a gépeket.

Az orosz légierő közlése szerint ez a bevetés sem provokációs célzatú volt, hanem része annak a folyamatnak, melyet Vlagyimir Putyin elnök még tavaly augusztusban hírdetett meg. Az orosz bombázók gyakorlatainak és őrjáratozásainak felújításáról szóló elnöki rendelet értelmében a stratégiai csapásmérő erők folyamatos készenlétet tartanak fent és bárhol végezhetnek bevetéseket a világóceánok felett. Céljuk a személyzet gyakoroltatása és a harképesség szintjének emelése.

Az orosz bombázók – általában Tu-95 Bear és Tu-160 Blackjack, ritkábban Tu-22 Backfire típusok – hoszzú távú bevetéseket végeznek, melynek során a nemzetközi vizek felett repülnek, nem sértve meg más országok légtereit. A repülések során gyakorolják a légi utántöltést is, sőt nemrégiben egy közös orosz-belorusz hadgyakorlat alkalmával éles rakétákat is indítottak.

A NATO természetesen élénk érdeklődéssel figyeli a tagállamai határainak közelében feltűnő bombázókat és riasztja rá saját vadászgépeit. Az oroszok egyik célja éppen ez, hiszen így tesztelhetik a légvédelmi rendszerek reakcióidejét és megismerhetik az elfogási eljárásaikat is.

Oroszország folyamatosan modernizálja és bővíti stratégiai csapásmérő képességét, így új fejlesztésű, Borej-osztályú ballisztikus-rakéta hordozó tengeralattjárókat, az ezek fedélzetére telepítendő Bulava rakétákat, valamint szárazföldi indítású Topol-M rakétákat állít rendszerbe a növekvő számú Tu-160-as bombázó mellett.