Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ne dőljünk be az első ajánlatnak, válasszunk harcjárművet kérdezősködéssel

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 26. 12:12

A Cseh Köztársaság CIMIC (Civil-Military Co-operation), azaz civil-katonai együttműködéssel foglalkozó kontingens kiküldését tervezi Afganisztánba. A csoport számára megfelelő járműveket kívánnak beszerezni, ezért végigjárták a piacot. Az amerikaiak 20 darab páncélozott Hummert ajánlottak nekik, de a csehek tovább kérdezősködtek…

…és azok a NATO csapatok, akik végeztek már kint hasonló feladatokat a Dingo 2-es APV-t (All Protected Vehicle – teljes védelmet nyújtó jármű) és az LMV-t (Light Multirole Vehicle – könnyű többfunkciós jármű) ajánlották. Így aztán a csehek vettek négy-négy darabot mindkettőből.

A Dingo 2, amelyet hivatalosan aknák elleni védelemmel bíró járműnek tartanak, alapvetően egy páncélozott teherautó, amely golyóálló és robbanásnak ellenálló. Ez a jármű a hagyományos 4×4 kerék meghajtású UNIMOG a Mercedes-Benztől. Páncélzattal együtt 11-12 tonna súlyú és a sofőrrel együtt 5 fő kényelmes szállítására alkalmas (de akár 7 fő is összetud zsúfolódni benne, és ezen felül még körülbelül 2 tonna hasznos terhet is szállíthat.

1595871521

Méreteit és képességeit tekintve a Dingo 2 közel azonos egy páncélozott Hummerrel, de annál lényegesen nehezebb. A német Dingo az utastérből kezelhető külső fegyverzettel, egy 7,62 mm-es géppuskával van felszerelve. Izrael és Ausztria is rendelt már a Dingo 2-esekből, amelyeknek darabja úgy fél millió dollárba kerül.

Az olasz IVECO által gyártott LMV, a maga hat és fél tonnájával súlyban már közelebb áll a Hummerhez, de annál jóval több biztonsági elemmel rendelkezik (például V-alakú fenéklemezzel, felfüggesztett ülésekkel és hasonlókkal). Ez is öt személyes és úgy tervezték, hogy fel lehessen rá szerelni a távirányítású fegyverrel ellátott páncéltornyot.

(Háború Művészete)