Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy és fél ezer tonna lőszer és fegyver vár megsemmisítésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 9. 9:50

Montenegró hadianyag-raktáraiban 4,5 ezer tonna hadianyag-felesleg, többnyire lőszer és fegyverzet vár megsemmisítésre. A hatalmas mennyiségű hadianyag több mint 112 vasúti vagonban férne el és a szerelvény hossza meghaladná a másfél kilométert.

Rifet Kosovac montenegrói védelmi miniszter-helyettes bejelentette, hogy a hadianyagot az elkövetkező két-három évben semmisítik meg.

Kosovac a Montenegróban akkreditált külföldi katonai attasék és az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) képviselői előtt beszámolt a Niksic városa közelében fekvő Brezovik hadianyagraktár korszerűsítési tervéről. A projekt megvalósítása 2,4 millió euróba kerül és a korszerűsítési munkálatok a jövő nyáron kezdődnek.

Csupán a brezoviki hadianyagraktárban 3,2 ezer tonna lőszert tárolnak, és ebből 2,2 ezer tonnát meg kell semmisíteni, mert lejárt a szavatosságuk, vagy elavulttá váltak.

A montenegrói fegyverzetek és lőszerek megsemmisítését az amerikai kormánnyal, az UNDP-vel és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) létrejött együttműködési megállapodás keretében végzik.