Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraéled a palotaőrség

Szöveg: Gémes Ildikó |  2011. november 9. 11:00

A Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palota protokolláris jellegű őrzését 2012. január 1-jétől az MH Támogató Dandár Nemzeti Honvéd Díszegység alárendeltségébe tartozó Honvéd Palotaőrség állománya végzi majd. Az új alegység katonái első állománygyűlésüket november 8-án, kedden tartották.

A palotaőrök toborzását Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes, az MH Támogató Dandár Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka október első napjaiban kezdte meg a vidéki és budapesti alakulatoknál. A toborzás befejeződött, a leendő palotaőrök első csoportja összeállt; az új alegység tagjainak – ugyanúgy, mint a koronaőröknek és a díszzászlóalj katonáinak – szigorú elvárásoknak kellett megfelelniük.

Mivel a Sándor-palota őrzését december 31-ig át kell venni a Köztársasági Őrezredtől, fontos, hogy az állomány kiképzése minél hamarabb elkezdődjön − hangzott el a leendő alegység első állománygyűlésén, amit november 8-án rendeztek meg a Petőfi Sándor laktanyában.

Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka felhívta az állománygyűlésen részt vevő 39 katona figyelmét arra, hogy kiváló és nagyszerű elődök nyomdokaiba lépnek, illetve arra, hogy legyenek büszkék a 66 évvel ezelőtti testőrségre.

A dandár parancsnoka hangsúlyozta: a palotaőrség Vitézséggel és hűséggel! jelmondata kifejezi azt az elhivatottságot, eltökéltséget, amit az alegységnek feltétlenül meg kell valósítania. Ez a feladat több mint díszelgés, mivel a köztársasági elnök programjához igazodó protokolláris tevékenységet is magába foglalja. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek az események a nagy nyilvánosság, az ország első számú vezetői és külföldi vendégek előtt zajlanak majd − emelte ki a dandártábornok.

 Fotó: A szerző felvételei