Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzparancs

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 9. 12:07

Bár évtizedeket kellett várni az eseményre, mégis megérte: a magyar hadihajósok csaknem százszázalékos kiváló vízi éleslövészetet hajtottak végre Szerbiában.

A honvédség még az 1980-as évek közepén szerezte be az egykori Jugoszláviából az AM típusú aknamentesítő hajóit, amelyekből három még mindig hadrendben van. Az elmúlt évtizedek során azonban a hajók PAV–1-es és PAV–4-es, 20 milliméteres légvédelmi gépágyúival – magyarországi lehetőség hiányában – vízi éleslövészetet nem hajtottak végre, a kezelőszemélyzetek csak szárazföldön gyakorolhattak.

A közelmúltban azonban, többéves előkészítő munka eredményeként, a magyar hadihajósok is kipróbálhatták magukat a vízen. A szerb hadsereggel kötött megállapodás alapján, az Iron Cat 2011 gyakorlaton, a titeli vízi lőtéren lőttek közösen a szerb és a magyar katonák – tájékoztatta magazinunkat Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred parancsnokának hadihajós helyettese.

A szerb–magyar együttműködés kiemelkedő jelentőségét bizonyítja az a tény is, hogy a gyakorlat megtekintésére érkező Huszár János dandártábornokot, az MH ÖHP szárazföldi haderőnemének főnökét, valamint Hajdu Gábor mérnök ezredest, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred parancsnokát Ljubisa Dikovic altábornagy, a szerb haderő szárazföldi erőinek parancsnoka és Milan Nastasic, Titel város alpolgármestere fogadta a település polgármesteri hivatala előtt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!