Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy falunak biztosítottak tiszta ivóvizet a magyarok

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 23. 6:33

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) közreműködésével négy falu lakossága – összesen több ezer ember – jutott tiszta ivóvízhez Baghlan tartomány északi részén, Nahrin járásban. Afganisztánban még mindig sok helyen jelent problémát a tiszta – egészségügyi kockázatot nem jelentő – ivóvízhez történő hozzáférés.

Vidéken a legtöbb faluban a folyóvizekből vagy felszíni kutakból nyernek ivóvizet, amely fogyasztása még forralás után is veszélyes lehet. Ezért az MH PRT folyamatosan támogatja a mélyfuratú kutak építését, amelyek lehetővé teszik a tiszta ivóvíz nyerést a mélyebb talajrétegekből.

2009 őszén Nahrin járásból érkezett a kérés az MH PRT-hoz egy kút megépítésére, amely négy környező falut látna el tiszta vízzel.

1595897428
 

A helyszíni felmérés után, a magyar katonák úgy döntöttek, hogy érdemes finanszírozni a kútfúrást, mivel mind a négy falu 1-2 kilométerre található, így az új kút sok ember számára fogja biztosítani a vízellátást.

Az MH PRT egy helyi vállalkozót bízott meg a projekt kivitelezésével, aki egy 130 méter mély kutat fúratott és megépíttette a szükséges kiszolgáló épületet és vízelosztó pontot. A kút elkészült, üzembiztosan működik és – a helyiek legnagyobb örömére – valóban kristálytiszta, friss víz folyik belőle.

Az új kutat a használatbavételt jelképező szalagátvágással a járás kormányzója és Fábián László alezredes, az MH PRT törzsfőnöke közösen nyitották meg. Ezután a jelenlévők mind minőségellenőrzést hajtottak végre egy-egy pohár víz elfogyasztásával. A kútátadás zárásaként pedig az afgán vezetők, a helyi lakosok és a magyar katonák közös ebéd elfogyasztásával tették teljessé az ünnepi eseményt.

1595897428
 

1595897428