Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végéhez közeledik az embert próbáló szolgálat

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 23. 6:39

Közeledik az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hetedik kontingensének leváltása, már csak néhány nap van hátra a 2009 szeptemberében megkezdett hat hónapos külszolgálatuk befejezéséig. Így a hagyományokhoz híven ünnepélyes keretek között került sor a NATO medálok átadására.

A NATO érdemérmet azok a katonák kapják elismerésül, akik a világ bármely pontján, az észak-atlanti szövetség valamely missziójában vesznek részt a béke és biztonság szolgálatában.

Az ünnepségen a csapatzászló fogadása, illetve a magyar és a horvát himnusz elhangzása után Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka köszöntötte a felsorakozott állományt és a meghívott vendégeket. Ezután ünnepi beszédében méltatta a katonák fél éves tevékenységét és teljesítményét.

 

„A katonai szolgálat békeidőben, otthon, határainkon belül is embert próbáló feladat, amely áldozatvállalással és sok lemondással jár, a Magyar Honvédség missziós feladataiban történő részvétel pedig, még többet kíván a katonáktól.
Akik most itt állnak – 4500 kilométerre otthonuktól, szeretteiktől, családjaiktól – vállalták, hogy a NATO Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Erőinek kötelékében, részt vesznek Afganisztán újjáépítésében, az afgán emberek életkörülményeinek jobbá tételében, a béke és biztonság megteremtésében", fogalmazott a parancsnok.
„Mindezt egy olyan környezetben, ahol állandóan ki vannak téve a központi hatalommal szembenálló fegyveresek támadásainak és folyamatosan életüket kell kockáztatniuk a sikeres újjáépítési munka érdekében.
Naponta sebesülnek meg és halnak meg az ISAF kötelékében szolgáló katonák és az afgán biztonsági erők tagjai. Nem kell messzire néznünk, elég a február hetedikei eseményekre visszagondolunk, amikor két magyar bajtársunk szenvedett komoly sérüléseket egy támadás során, illetve egyazon nap két svéd katona halt meg és többen megsérültek az északi régióban.
Úgy gondolom, akik itt állnak, mindannyian tisztában vannak vele, milyen nehéz és veszélyes feladatot vállaltak az afganisztáni missziós feladatok teljesítésével. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek ezt az áldozatvállalást, a kitartó és kiváló munkavégzést, a helytállást még a legnehezebb körülmények között is. Büszke vagyok rá és megtiszteltetés számomra, hogy Önökkel szolgálhattam Afganisztánban", mondta Szabó László.

Ezt követően az ezredes személyesen tűzte fel mindenkinek a NATO medált, és gratulált az eredményes munkához. Az esemény fényéhez az is hozzájárult, hogy az alakzatban ott volt az a két magyar katona is, akik a február hetedikei támadás során sérültek meg és ők is átvehették az érdemérmeket. Felépülésük jól halad és néhány nap múlva társaikkal együtt térhetnek haza Magyarországra.

 

Mazar-e-Sharifban is medálokat adtak át

A 2009 őszétől Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák közül sokan 6 hónapos missziójuk végéhez közelednek és leváltásuk után, márciusban hazatérnek Magyarországra. A missziós szolgálatuk elismeréseként valamennyien NATO érdemérmet kapnak, amelyet a legtöbben parancsnokuktól vehetnek át, illetve speciális esetekben a magyar katonák afganisztáni nemzeti rangidősétől.

Mazar-e-Sharifban, az Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Erők (ISAF) Északi Regionális Parancsnokságán egy hat fős Nemzeti Logisztikai Elem működik, amelynek tagjai egyéni beosztású személyek. Az ő feladatuk az Afganisztánban állomásozó magyar csapatok logisztikai támogatása, a légi szállítások szervezése és az anyagmozgatások koordinálása.

Esetükben nincs olyan közvetlen parancsnok, akitől átvehetnék a NATO medált, ezért Szabó László ezredes mint nemzeti rangidős adta át ünnepi állománygyűlés keretében az érdemérmeket.

 

Szabó ezredes megköszönte a Nemzeti Logisztikai Elem katonáinak kiváló munkáját, amelyet az elmúlt fél évben végeztek, kis részlegként is nagyban hozzájárultak tevékenységükkel az afganisztáni magyar alakulatok hatékony működéséhez és feladatuk végrehajtásához.