Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvenezer dollár segély Baghlannak

Szöveg: Varga Erika |  2007. november 14. 10:55

Az MH Tartományi Újjáépitési Csoport állomáshelyére látogatott Gerard Russel brit nagykövet-helyettes, hogy a Baghlan városban bekövetkezett öngyilkos merénylet utáni állapotokról tájékozódjon.

A hétfői megbeszélésen részt vett Baghlan tartomány kormányzója, a helyi Shura vezető, valamint a vidékfejlesztési minisztérium képviselői is. A nagykövet-helyettes negyvenezer dollárnyi segélyt ajánlott fel a tartomány fejlesztésére, aminek szétosztásában kérte a magyar PRT segítségét, illetve partneri koordináló szerepét.

A találkozó után a kora délutáni órákban került sor Pol –e Khumri városban, a Rendőrségi Központban egy a PRT által építendő mecset alapkőletételére. A tartomány kormányzója őszinte háláját és köszönetét fejezte ki a magyar katonáknak és biztosította a jelenlévőket, hogy e nagy jelentőségű építkezésnek a híre az egész tartományban el fog terjedni, ezáltal is növelve a PRT elfogadottságát.

Rózsa Tibor ezredes a kontingens parancsnoka e mondatokkal zárta a rendezvényt:

– Tiszteletben tartjuk az Önök vallását és szokásait. Ez a mecset nem csak egy vallási központ a rendőrség és a közigazgatásban dolgozók számára. Több annál, szimbolizálja azt a kölcsönös bizalmat, ami az elmúlt egy évben kialakult a helyiek és közöttünk magyar katonák között, de jó alapot jelent a további együttműködéshez is.

A rövid, de bensőséges rendezvény után a városban tartózkod

ó Zarar Ahmad Moqbel Afganisztán belügyminiszteréhez volt hivatalos Rózsa ezredes úr. A szigorú biztonsági ellenőrzésen túljutva egy barátságos hangulatú beszélgetésen a fő téma a biztonsági helyzet volt. A belügyminiszter tájékozódott az eddig végzett munkáról és elismerését fejezte ki a kontingens eddigi tevékenységéért.

A kontingens parancsnoka kérte a belügyminiszter támogatását, hogy a tartományba minél előbb egy ANA (Afgán Nemzeti Hadsereg) alakulat kerüljön telepítésre. Ami nagy mértékben növelné a lakosok biztonságérzetét. Emellett hozzájárulna ahhoz az újjáépítési munkálatok biztonságos folytatásához, amit a PRT végez a tartomány egész területén.