Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rossz ajtón kopogtatott az Amnesty

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 14. 10:31

Célt tévesztett az Amnesty International felszólítása, melyben azt követelik: az afganisztáni magyar erők ne adjanak ki foglyokat helyi hatóságoknak, mivel a helyi magyar PRT mandátumába nem tartozik bele az akár fogolyejtéssel is járó aktív műveletekben történő részvétel.

Az ISAF keretein belül Afganisztánban működő tartományi újjáépítési csoportok mandátuma – köztük a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjáé is – alapvetően a helyi közigazgatás megszervezésére, a tartományokon belüli újjáépítési folyamatok támogatására, elősegítésére és a helyi biztonsági erők felkészítésére, segítésére, kiképzésére terjed ki, nem pedig az akár fogolyejtéssel is járó aktív műveletekben történő részvételre, közölte az Amnesty International felszólítására reagálva Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Épp az emberi jogi normákat tartatjuk be 

„Magyar katonák rendszeresen járőröznek közösen az afgán biztonsági erők tagjaival, pontosan azzal a céllal, hogy a közös feladat-végrehajtás során átadják és érvényesíteni tudják azokat az emberi jogi normákat, amelyek betartásának fontosságára többek között az Amnesty International is felhívja a figyelmet: ilyen például a megfelelő jogi védelem biztosítása vagy az ártatlanság vélelme", fogalmazott a szóvivő.
Bocskai emlékeztetett: a NATO és Magyarország legfőbb célja, hogy a nemzetközi szervezetek, a civil szervezetek és az afgán kormányzat együttműködésével és közös segítségével az afgán biztonsági erők és kormányzati szervek képesek legyenek a jövőben fokozatosan átvenni a szerepet és felelősséget az ország működőképességéért és garantálni a nemzetközi szerződésekben rögzített emberi jogok érvényesülését.

Kínzásveszély 

Az Amnesty International (AI) emberijog-védő szervezet kedden arra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert, hogy magyar katonák ne adjanak át afgán foglyokat az afgán hatóságoknak, mert ott kínzásnak vannak kitéve. Az Amnesty szerint az ISAF-ban részt vevő országoknak támogatniuk kell az afgán fogva tartási rendszer reformját, és meg kell vizsgálniuk annak lehetőségét, hogy az afgán fogva tartási létesítményekben nemzetközi személyzetet helyezzenek el a fogva tartással foglalkozó új afgán tisztek felügyeletére és kiképzésére. A szervezet szükségesnek nevezi, hogy az afgán kormány tegye közzé a Nemzetbiztonsági Igazgatóság (NDS) műveleteiről szóló titkos elnöki rendeletet, és tegyen lépéseket jelenlegi fogva tartási, nyomozati és vádemelési feladatainak elkülönítéséért.

“Az afgán kormánynak ratifikálnia kell a kínzás elleni egyezményhez csatolt opcionális jegyzőkönyvet, és meg kell hívnia Afganisztánba és az NDS ellenőrzése alatt álló fogva tartási létesítményekbe az ENSZ kínzással foglalkozó különleges megbízottját", áll az Amnesty International közleményében.