Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehéz idők jöhetnek Észak-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 7. 8:04

A NATO felügyelete alatt álló nemzetközi erő északi, regionális parancsnoka szerint rendkívül nehéz időszak előtt áll a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) Észak-Afganisztánban.

Markus Kneip vezérőrnagy – aki az ország északi részén szolgálatot teljesítő magyar kontingens felettese is – a Die Welt című napilap szeptember 6-i, keddi számában megjelent interjúban úgy vélte: a tálib ellenállók az elkövetkező hónapokban mindent elkövetnek majd, hogy visszanyerjék a kezdeményezést, és „látványos" támadásokat hajtsanak végre.

A támadások brutálisabbakká váltak, és megnövekedett a robbantásos merényletek száma – jelentette ki Kneip, aki ennek ellenére úgy vélte, hogy az elmúlt időszakban az ellenséges támadások „komplexitása és intenzitása" mégis alábbhagyott.

A német vezérőrnagy annak a nézetnek adott hangot, hogy a nemzetközi biztonsági erő helyes úton jár. Utalt arra, hogy az ISAF egyre több segítséget kap a lakosságtól a tálibok által tervezett támadások felderítéséhez. Eredményként könyvelte el, hogy az elmúlt hónapokban több készülő robbantásos merényletet sikerült előzetesen elhárítani.

Említést tett arról, hogy egyes északi körzetekben úgynevezett „forró vonalat", azaz olyan telefon-összeköttetést építettek ki, amely lehetővé teszi a lakosság észrevételeinek jelzését. Ezeket a hívásokat rendszerint a biztonsági erő illetékes szakértői vagy a helyi rendőri hatóságok fogadják.

Kneip vezérőrnagy elmondta azt is, hogy egyre több önkéntes, szavai szerint „polgári őr" segíti a hatóságok munkáját a többi között utak, valamint fontos létesítmények biztosításában. A szóban forgó önkénteseket a helyi rendőrség irányítja.

A Bundeswehr tábornoka – aki Afganisztán északi részében a német kontingenssel együtt összesen mintegy 11 ezer katona parancsnoka – tavasszal maga is súlyosan megsebesült egy merénylet során. Állomáshelyére több hónapos németországi ápolás után néhány héttel ezelőtt tért vissza.

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonákat a német vezérőrnagy a mindennapok hőseinek nevezte.