Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem beszélt csapatkivonásról Obama Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. július 23. 6:42

Habár Barack Obama, az amerikai demokraták potenciális elnökjelöltje korábban többször is nagyarányú iraki csapatkivonást ígért, Núri al-Maliki kormányfővel folytatott bagdadi megbeszélései során nem ejtett szót ezirányú terveiről.

16 hónapos csapatkivonási tervét nem említette Barack Obama az iraki elnöknek. Pedig Núri al-Maliki néhány héttel ezelőtt szintén az Obama-elképzelést támogató, határidőhöz szabott csapatkivonást sürgette. Obama elmondta, ha megválasztják elnöknek, több csapatot küld Afganisztánba, és az iraki háború befejezését sürgeti. Miközben Obama a Közel-Keleten tárgyal, addig az ellenfél John McCain hazai pályáról vágott vissza. Az arizonai szenátor naivnak és éretlennek nevezte ellenlábasa iraki és afganisztáni terveit.

Barack Obama útját rendkívüli figyelem kíséri. Szinte minden amerikai tévécsatorna és napilap első helyen számol be az illinoisi szenátor útjáról. A legfőbb három tévécsatorna, az NBC, a CBS és az ABC News riporterei is Obamával utaznak, míg McCain korábbi útjaira egyetlen riporter sem utazott el. Az utóbbi napokban így számos kritika éri az amerikai médiát, hogy nem egyenlő arányban tudósít a két kampányról. Ráadásul az amerikai Pew Kutatóközpont szerint az emberek világszerte inkább Barack Obama külpolitikájában bíznak, mint republikánus ellenfeléében.