Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csak a katonákat kápráztatja el főztjével

Szöveg: Láda Mónika |  2009. április 15. 9:04

A legjobb ízű étel különdíját nyerte el Mocsáriné Juhász Zsuzsanna közalkalmazott a MH 5. Bocskai István Lövészdandár (Hódmezővásárhely) szakácsnője a Magyar Honvédség 2. szakácsversenyén Siófokon. A fiatal, kétgyermekes szakácsnő már tavaly is elhozta „A legjobb női versenyző” címet, idén viszont még nagyobb szakmai elismerést kapott.

Zsuzsanna, hogyan készültél a versenyre?

Otthon és itt a laktanyában is gyakoroltam. Először külön-külön, részleteiben csináltam meg az ételeket. Eleinte nem is mértem az időt, hiszen mindössze 100 perc állt a rendelkezésünkre elkészíteni az elő- és főtételt két-két adagban. Az is számít, hogy nem egyforma a konyha, nem egyenlőek a távolságok, illetve hogy a versenyen kaptunk egy-egy segítőt, aki a kezünk alá dolgozott. Később már egyszerre csináltam meg az egész menüt, a munkatársaim pedig tanácsokkal láttak el és tesztelték, hogy jó lesz-e.

Mit főztél ezen a versenyen?

1595886034
Előételnek párolt lazacfilé volt hagyma tartlett-tel (tortácska), kapros-tejszínes rákraguval és balzsamecetes sült koktélparadicsommal, főételnek pedig fokhagymás parajjal, camamberttel és pirított fenyőmaggal göngyölt sertésszűzsültet készítettem gombás-zöldfűszeres rizsfelfújttal, ropogós bacon spirállal és vörösboros aszalt szilvamártással.

Ilyen ételek azért nem sűrűn szerepelnek a laktanyák étlapjain. Hol tanultál meg ilyen különleges dolgokat főzni?

Ez így igaz. A családom is inkább a hagyományos ízvilágot kedveli, én viszont szeretem kipróbálni a konyhában az új dolgokat is. A férjem szakács szakoktató, ő sem zárkózik el ettől. Hozzánk például szeretnek vendégségbe jönni az ismerősök, mert tudják, hogy nálunk mindig van valami új, amit meg lehet kóstolni. Imádok a zöldségekkel kísérletezni, hiszen ez valahogy hiányzik az étkezési kultúránkból. A kelt tésztákat is nagyon szeretem elkészíteni, a leveseket viszont kevésbé.

Mások is hasonló ételeket főztek?

A nyersanyagok adottak voltak, de nem tették kötelezővé az összes anyag felhasználását. A lazac azért elég népszerű volt. Mindenkinek a fantáziájára bízták, hogy mit készít el.

1595886034
Hogyan oszlott meg a férfiak és nők aránya?

Valljuk be, ez azért nehéz fizikai munka, nagy súlyokat kell mozgatni. A verseny is ezt tükrözte. A 26 versenyző közül csak heten voltunk lányok. Vannak olyan ételek – mint például a főzelékek- amiket tipikusan a nők tudnak jobban elkészíteni.

Volt valamilyen taktikád?

Mivel már tavaly is részt vettem ezen a versenyen, volt már némi tapasztalatom. A múlt évben lehetőség volt a zsűri részéről egyéni értékelésre is. Ezt maximálisan kihasználtam, meghallgattam és megfogadtam a jó tanácsokat. Tavaly például túl nagy adagokat készítettem és a dekorációra is jobban oda kellett volna figyelnem. Idén elsősorban az ízekre próbáltam koncentrálni.

Hogyan kell elképzelni egy szakácsversenyt?

100 percet adnak az ételek elkészítésére, de nem egyszerre kezdi el mindenki a főzést, hanem 10 perces késleltetéssel. Ez azért van így, hogy a zsűri mindig a friss ételt tudja megkóstolni. Én tizenhatodikként kezdtem el a versenyt. Aki túllépte a megadott időt, büntetőpontokat kapott.

Kikből állt a szakmai zsűri?

1595886034
A zsűri elnöke Horváth Tibor ezredes, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Ellátási osztályának vezetője volt, de rajta kívül értékelt még a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke és munkatársa valamint a Magyar Honvédség étkezdevezetői is.

Elnyerted „A legjobb ízű étel" különdíjat. Mit kaptál ezzel az elismeréssel?

Egy szép nagy serleg és két oklevél volt a jutalmam. Az egyiken az áll, hogy a zsűri a munkámat diploma fokozattal értékelte. Különösen azért vagyok büszke a teljesítményemre, mert én azért nem 18 évesen kezdtem el a szakmát és közben szültem két gyereket is. Szembe kellett néznem azzal, hogy nagyon sok mindent nem tudok még, de ezt fel kell vállalni, kérdezni, hiszen a munkatársaim sokat tudnak nekem segíteni. Ma már szívből és nem görcsösen főzök.

Amikor beszélünk, épp munkanap van a Zrínyi Miklós Laktanyában. Mi lesz a menü délben?

Májgaluskaleves lesz az előétel, a főétel pedig marhapörkölt tésztával és pacal főtt krumplival. Ezek közül a tésztát fogom én elkészíteni. Remélem ízleni fog az állománynak.