Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülőgép-rekord: 150 ezer óra a levegőben

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 15. 9:24

Az amerikai Boeing cég és leányvállalata – az Insitu Inc. – közös fejlesztésének eredménye a ScanEagle típusú robotrepülőgép, ami az elmúlt napokban egy figyelemre méltó eseménnyel hívta fel magára a figyelmet. Az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő szövetséges erők egyik robotrepülőgépe ugyanis a típus 150.000-dik óráját töltötte a levegőben.

A ScanEagle igen hatékonyan alkalmazható hírszerző, felderítő és járőröző feladatkörökre.

A jeles esemény kapcsán a szóban forgó robotrepülőgép-rendszer kezelői is elmondták, hogy a hónapokon keresztül tartó folyamatos üzemeltetés nagyfokú szervezettséget és csapatmunkát kíván meg az egész egységtől. Az amerikai tengerészgyalogosoknak sem kis munkájába került a ScanEagle alkalmazásának tökéletesítése, de a rendszert már olyan sokféle helyzetben hasznosították, hogy egy megbízható, hatékony és nélkülözhetetlen segédeszköze lett a katonáknak.

1595886035
Ez a 150.000 repült óra a tökéletes bizonyíték arra, hogy a rendszer teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat.

A robotrepülőgép elektro-optikai és infravörös kamerákkal is fel van szerelve, melyeknek köszönhetően a kezelő képes a statikus és mozgó célpontok észlelésére is. Több mint 24 órát is eltölthet a levegőben, akár 4880 méteres magasságban. A ScanEagle egy katapulthoz hasonló eszközzel indítható, és akár előre beprogramozott küldetések végrehajtására is alkalmas.