Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem derült fény az auschwitzi felirat ellopásának valódi megrendelőire

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 2. 18:10

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum igazgatója szerint nem sikerült megtalálni az egykori haláltábor bejárata fölött lévő felirat ellopásának valódi megbízóit. Piotr M.A. Cywinski a Gazeta Wyborcza című lengyel lap június 2-i, csütörtöki tudósítása szerint meg van győződve arról, hogy nem a svéd Anders Högström volt az igazi megbízó, valaki vagy valakik voltak mögötte, akiknek kilétére nem derült fény.

A hírhedt Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű, vasból kovácsolt feliratot 2009. december 18-ra virradóra lopták el a múzeumként működő egykori haláltábor kapujáról. A három darabra fűrészelt emléket a rendőrség 70 órával később Torun környékén találta meg. A feliratot lengyel elkövetők vitték el Högström megbízásából. A svéd férfit tavaly év végén egy krakkói bíróság két év és nyolc hónapi szabadságvesztésre ítélte, büntetését Svédországban tölti le.

Összesen öt lengyel állampolgár kapott börtönbüntetést, a krakkói ügyészség pedig lezárta a vizsgálatot.

Cywinski szerint Högström nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy egy gyűjtő megbízásából rendelte meg a lopást. Ez esetben az elkövetők nem vágták volna három darabra a feliratot – vélte.

Az igazgató szerint ki kellene nyomozni, hogy kik voltak az igazi megrendelők, nem valamilyen neonáci csoport áll-e a háttérben, akik a holokauszt jelképét akarták megbecsteleníteni?

A krakkói ügyészség szóvivője szerint viszont elfogták és elítélték azokat, akikről bebizonyosodott, hogy részt vettek a lopásban, lengyel részről nincs lehetőség további vizsgálatra az ügyben. A vélt megbízók felderítése a svéd rendőrség dolga lenne, amelynek a lengyelek átadták a vizsgálati anyagokat.

Két héttel ezelőtt csaknem 130 ezer zlotyért (1 zloty=68 forint) sikerült helyreállítani a megrongált feliratot, amely nem kerül vissza a kapu fölé, ahová egy másolatot helyeztek el. Az eredeti darab a 2014-ben megnyíló új állandó kiállítás egyik fő eleme lesz. Gondoskodni fognak arról, hogy megfelelő, 17-19 fokos hőmérsékleten, a levegő megfelelő páratartalma mellett épségben megőrződjön.