Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem hozott érdemi előrelépést a hármas csúcs

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 23. 6:22

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök egyetért abban, hogy mielőbb fel kell újítani a béketárgyalásokat. Ez derült ki Netanjahu nyilatkozatából, amelyet azt követően adott, hogy kedden New Yorkban Barack Obama amerikai elnök védnöksége alatt megbeszélést folytatott Abbásszal.

A hármas csúcstalálkozó után Netanjahu újságíróknak úgy fogalmazott: általánosságban egyetértettek abban, hogy “mihelyst lehetségessé válik, előfeltételek nélkül újraindítják a békefolyamatot".

A palesztin elnök viszont nyíltan kijelentette, hogy Izraelnek, ha ismét tárgyalni akar a palesztin féllel, tiszteletben kell tartani azokat a kötelezettségeket, amelyeket az előző, Ehud Olmert vezette kormány vállalt 2008-ban a határokat és Jeruzsálemet illetően. Megismételte, hogy Izraelnek le kell állítania az építkezéseket a megszállt palesztin területeken, ideértve Kelet-Jeruzsálemet is.

Az újságírók között kiosztott közleményben Abbász jelezte: a csúcstalálkozón megerősítette, hogy a palesztinok elkötelezettek az útiterv néven ismert béketerv és annak megvalósítása mellett.

Obama a Waldorf Astoria szállóban tartott találkozó kezdetén arra kérte az izraeli és a palesztin felet, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a béketárgyalások gyors újrafelvétele érdekében. Rámutatott, hogy a palesztinoknak többet kell tenniük a biztonságot illetően, az izraelieknek pedig további lépéseket kell tenniük az emberek és áruk szabad áramlásának biztosítására, valamint a zsidó telepeken folyó építkezések fékezésére.

George Mitchell, Obama közel-keleti különmegbízottja a háromoldalú megbeszélés után azt mondta, hogy az izraeliek és palesztinok egyetértenek a béketárgyalások mielőbbi újrakezdésének szükségességében, “de továbbra is fennállnak a nézeteltérések, hogy hogyan járjanak el".

Mitchell a jövő héten ismét találkozik az izraeli és a palesztin főtárgyalókkal.

Márciusi hivatalba lépése óta először találkozott az izraeli kormányfő a palesztin elnökkel. Azért esett New Yorkra a választás, mert Obamával együtt mindketten részt vesznek az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

Az amerikai kormányzat eredetileg abban reménykedett, hogy Obama már a béketárgyalások újraindításán elnökölhet. Ám ez hiú ábrándnak bizonyult, mivel George Mitchellnek múlt heti közel-keleti körútján nem sikerült kompromisszumra bírni a palesztin és az izraeli felet. Az előrelépést az akadályozza, hogy Netanjahu makacsul elutasítja a ciszjordániai zsidó telepek építésének és bővítésének leállítását.