Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hondurasi rendőrség és hadsereg szétverte a tüntetőket

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 23. 8:19

Könnygáz és gumibot bevetésével feloszlatta a hondurasi rendőrség kedden a hatalomból kiszorított Manuel Zelaya elnök híveinek a tegucigalpai brazil nagykövetség előtt tartott tüntetését.

A Honduras elhagyására kényszerített Zelaya nagy meglepetést keltve előző nap visszatért hazájába és a brazil nagykövetségen keresett menedéket az őrizetbe vétel elől, amivel az ország jelenlegi urai megfenyegették hazatérése esetére. Roberto Micheletti ideiglenes államfő hétfő délután kijárási tilalmat vezetett be, hogy megakadályozza Zelaya híveinek megmozdulásait. Ennek ellenére a követség előtt Zelaya híveinek ezrei gyűltek össze – táncolva és éljenezve -, hogy támogatásukról biztosítsák az elűzött államfőt.

A hondurasi rendőrség és hadsereg kedden körbezárta a követséget, s a rendfenntartók elűzték az éjszakát is a külképviselet előtt töltő tüntetőket. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint a rendőrök könnygázt és gumibotot vetettek be. Legalább két könnygázgránát a követség területén landolt.

A rendőrség szóvivője megerősítette a tömegoszlatást, hozzátéve, hogy minden tüntetőt elűztek a külképviselet elől, s továbbra is érvényes az egész napos kijárási tilalom.

Zelayát június 28-án államcsínnyel távolították el a hatalomból és fegyverrel kényszerítették az ország elhagyására. Hazatérését nyilvánvalóan úgy időzítette, hogy felkeltse az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából a héten New Yorkban összegyűlő külföldi vezetők figyelmét, akik újra nyomást gyakorolhatnak az ideiglenes hondurasi vezetésre Zelayának a hatalomba történő visszaengedése érdekében.

CímkékENSZ