Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legyen újságíró vagy politikus, alakítson saját hadsereget!

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. szeptember 23. 8:26

Új stratégiai játék bukkant fel az interneten: az eRepublik egy úgynevezett „online szocio-stratégiai játék”, amelyben a játékosok egy-egy virtuális személyt irányíthatnak akár a gazdaság, a média, a politika és a hadviselés területén. A virtuális világban viszont Magyarország még az Egyesült Államoknál is nagyobb hatalommal bír.

Az eRepublik olyan többszereplős stratégiai játék („massive multiplayer online game", röviden MMO), melyben a valóságnak megfelelően országokra osztották fel a virtuális világot. Igaz, az eRepublikban a világ nem teljesen olyan, mint a valóságban: az Egyesült Államok például jóval gyengébb hatalom, mint a való életben, Magyarország pedig az eRepublik negyedik nagyhatalma.

Az online játék 2007. november 20.-a óta működik. Idén áprilisban több mint 115 ezer regisztrált játékost számlált az oldal. „Az eRepublikot két román programozó, George Lemnaru és Alexis Bonte találták ki, illetve fejlesztették; mára a játék egy nemzetközi konzorcium tulajdona, az eRepublik Labs-é, és több országból is invesztáltak már bele", mesélte a honvedelem.hu.nak Nádasdy Nóra, az eRepublik magyar közösségének felelőse.

„Az eRepublik egy olyan stratégiai játék, amiben gyakorlatilag nincs a videojátékokra és a konzolos játékokra jellemző lövöldözés, és a grafika sem ezt képviseli. Itt gondolkodni kell, tervezni, szervezni, utánpótlást intézni és parancsnoki láncolatokat kialakítani, nemzetközi, összehangolt hadműveleteket megtervezni a katonai szövetségen belül, és egyeztetni valós, más országbeli játékosokkal", magyarázta Nóra, akitől azt is megtudtuk, a játék 95 %-ig ingyenes.

„Csak néhány extra funkciót lehet IRL pénzért (azaz valódi pénzért, euróért) megvenni – de a játékosok többségének elegendő az ingyenes rész is."

A játék úgynevezett szocio-stratégia, azaz élő játékosokkal játszódó stratégiai szimuláció.

„A játék alapját a valós világtérkép adja, ennek országaiba regisztrálnak a játékosok, és ezután az országokon belül építik a karakterüket, karrierjüket", mondta Nóra, aki azt is hozzátette, a játékosok szabadon választhatnak pályát maguknak.

„Lehetsz újságíró, katona, politikus, üzletvezető, tőzsdéző, és ezeken menet közben változtatni is lehet."

A játéknak több célja is van, aszerint, hogy milyen karriert szeretne a játékos elérni. Ám az eRepublik legfontosabb része a háború, azaz az országok vetélkedése. Mint azt Nádasdy Nórától megtudtuk, az idősebb, tapasztaltabb játékosok mentorként tanítják az újonnan regisztrálókat; egy mentor körülbelül 5-10 újonccal foglalkozik, amíg az már magabiztosan nem tud mozogni a játék keretei között.

„A mentorálás általában bizonyos anyagi segítséggel is jár", mondta Nádasdy Nóra. „A katonai pályán külön mentorrendszer van, amelyet Ludovika programnak hívunk – itt a tapasztaltabb katona fegyveradománnyal és tanácsokkal segíti a „fegyverhordozóját", azaz a tanítványát. Egyébként mindkét rendszer magyar találmány, és tőlünk vették át más nációk is" – tette hozzá.

Nádasdy Nóra egyébként, ahogyan ő mondta „aktivitásával" vált a játék magyar felelőssé. „Amikor beregisztráltam, eMagyarország mindössze pár száz emberből állt, majd az én tevékenységemnek is köszönhetően vált többtízezres nagy országgá. Népszerűsítettem az online médiában, szerveztem és erre buzdítottam másokat is. Voltam az ország külügyminisztere, megválasztottak elnöknek is, majd a játék adminisztrátorai felkértek a játék magyar fordításának elkészítésére, és moderátori feladatokra is. Így váltam a magyar közösség impromptu felelősévé."

Nádasdy Nóra szerint nem biztos, hogy aki jó politikus a valóságban, jó politikus lesz az eRepublikban is.

„A játék igen komplex, és a valóság hasonló szerepeitől eléggé eltérő is. Így nem lehet azt mondani, hogy egy igazi (ahogyan mi mondjuk, IRL) politikus jó politikus lesz az eRepublikban is – van rá esélye, de nem magától értetődő dolog, mivel alkalmazkodni kell a játék néha speciális körülményeihez is, ráadásul minden területen másként. Így például az IRL újságírók elég jól megélnek a játékban, míg például a politikusok nem, mivel általában az IRL idősebb korosztály nem mindig tud alkalmazkodni a játék többnyire fiatalabbak diktálta tempójához, szokásaihoz", magyarázta Nádasdy Nóra, aki büszke az eMagyarország hadseregére:

„Az e-magyar hadsereg jelenleg az Új Világ legütőképesebb nemzeti hadserege. Van egy elit hadosztály, és annak az „előszobája" a kis elit; van 11 reguláris század, egy különleges mobil egység, és az indonéz légió, ami a szövetséges Indonéziában élő és ott dolgozó katonákból áll. A MATASZ a tartalékos állomány, amibe bárki beléphet, és a századok innen töltik fel az állományukat. A létszám nagyon változó, mivel minden egységnek van egy aktív és egy passzívabb része – hiszen ez mindezek mellett ez csak egy játék, és az emberek változó időmennyiséget tudnak rá fordítani."

Az e-magyar hadseregről videót itt tekinthetnek meg. 

A játékot a következő linken tekinthetik meg:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Quicksilver