Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kapnak munkát, visszamennek harcolni

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 5. 8:34

Sok amerikai veterán katona dönt úgy, hogy inkább visszamegy Bagdadba, és halálos veszedelem közepette járőrözik az iraki főváros utcáin, semmint hogy az Egyesült Államokban kelljen munkát keresnie.

A katonák újabb és újabb iraki küldetést is vállalnak az otthoni nehéz munkaerőpiaci helyzet miatt. Ryan Nyhus őrmester például 14 hónapot töltött Bagdadban, társaival biztosította a rendet a közép-keleti ország fővárosában. Szakaszának öt tagját lelőtték. Õ mégis visszamegy, mert az amerikai munkaerőpiac kihívásait brutálisabbnak tartja a bagdadi veszélyeknél. Néhány nappal ezelőtt újabb szolgálatra, újabb öt évre jelentkezett.

A Time magazin szerint egyre több katona választja a hadsereget a gazdasági válságban. “A seregben garantált a fizetés és a munka" – érvelt a 21 éves Nyhus.

A magazin szerint a szeptemberi tőzsdei válság, a lakóingatlan-piac összeomlása óta mind több fiatal marad a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő kötelékében. Elemzők szerint az iraki szolgálat már azért sem olyan ijesztő, mert jelentősen csillapodott az erőszak.

A Pentagon tisztviselői ugyanakkor elismerik: a rossz gazdasági hírek általában jó hírek a hadseregnek, hatásukra több a jelentkező.

A védelmi minisztérium idén több év óta a legsikeresebb toborzási kampányt tudhatja maga mögött. “Nekünk előnyünk származik abból, ha a civil társadalomban kevésbé jó a helyzet" – mutatott rá David Chu védelmi államtitkár.

Sok katona gondolkodását tükrözi a hadsereg első gyalogos hadosztályában szolgáló 20 éves Alicia Fauls véleménye. Szerinte “ma nehéz munkát találni, de ha várok még a leszereléssel, a gazdaság jobb helyzetben lesz". Õt még nem vezényelték harci övezetbe, de nem zárja ki, hogy egyszer esetleg Irakba vagy Afganisztánba küldik.