Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem merülhet feledésbe…

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. november 27. 16:48

November 25-e a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emléknapja. A közel 800 ezer rabságba vetett magyar állampolgárra emlékeztek Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak, 2018-ban felavatott emlékművénél. A rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszter is lerótta kegyeletét.

Nem merülhet feledésbe_képek (18)

„Emlékezni, de egyben emlékeztetni is gyűltünk most össze” - mondta el beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hozzátéve: a 20. század leggyarlóbb, legsötétebb pillanataira, éveire kell, hogy emlékezzünk. „Azokra a becstelen hazugságokra, amelyekkel körbevettek minket. Függetlenül attól, hogy az elhurcolt személy érintett volt, vagy részt vett-e a háborúban, hogy megfordult-e a volt Szovjetunióban, - az elhurcoltak, a kitoloncoltak listájára kerülhetett. Vittek államférfiakat, egyházi személyeket, vittek katonákat s a mindennapi emberek sorából bárkit, aki éppen útjukba került. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az emlékeket felidézzük, megőrizzük, továbbadjuk. A mi felelősségünk ebben rejlik: a fiataljainkat tanítsuk meg a valóságra” - hangsúlyozta Benkő Tibor.

Nem merülhet feledésbe_képek (9)

Mint Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) elnöke beszédében hangsúlyozta: immáron négy esztendeje emlékezhetünk méltóképpen szüleinkre, nagyszüleinkre, a 800 ezer, ártatlanul elhurcolt áldozatra. „Nehéz örökséget kaptunk, s az emlékezetpolitika formálásával igyekszünk megmutatni a felnövekvő nemzedékeknek: mit is jelentett a múltban a sanyarúság, az elhurcolás. S mit jelent a jelenben az emlékezés, s hogyan kell tisztelettel adózni az áldozatok előtt” – fogalmazott Menczer Erzsébet.

Nem merülhet feledésbe_képek (4)

Az áldozatok lelkiüdvéért Kótai Róbert plébános mondott imát. „Az emlékezés az igazságosság erényéhez tartozik, ezért okos tisztánlátást, nagy fegyelmezettséget kíván és követel tőlünk, kései utódoktól. Az emlékmű obeliszkje azoknak állít örök emléket, akik egy gonosz, embertelen ideológia miatt szenvedtek hazájuktól több ezer kilométerre, végeztek kényszermunkát és adták életüket hazájukért, magyarságukért, vallási vagy politikai identitásukért – legyenek deportáltak, elhurcoltak vagy kitelepítettek” - emelte ki a plébános.

A SZORAKÉSZ szervezésében lezajlott megemlékezésen – mások mellett - részt vett Baranyi András, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára és Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is.

A rendezvény végén a kegyelet és a megemlékezés koszorúit helyezte el – mások mellett - Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a társadalmi szervezetek képviselői az óbudai emlékműnél.

Kapcsolódó cikkek
infografika_01-01_kics

Egy kis munka – évekig

2021. november 26. 15:11