Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem működnek az észak-koszovói határátkelők

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 19. 20:34

A koszovói békefenntartó erő (KFOR) kedden délután lezárta az észak-koszovói Leposavic város minden bevezető útját, miután szerb szélsőségesek felgyújtottak két Koszovó és Szerbia közti határkelőt. Az egyik a Leposavictól északra lévő Jarinje, a másik a tőle délnyugatra, a Novi Pazarba vezető úton lévő Brnjak volt.

A két ellenőrző pontot kedden 11 óra után támadták meg szerb szélsőségesek, s felborogatták, felgyújtották az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK ellenőreinek, valamint a koszovói rendőrség tagjainak munkahelyéül szolgáló konténereket. A határátkelők fölötti ellenőrzést ezután a KFOR, az ENSZ békefenntartó ereje vette át, s 24 órára mindkét helyet lezárta. A Jarinjéhez legközelebbi, túlnyomó többségében szerbek lakta településnek, Leposavicnak is minden útját zár alá helyezték, a város be- és kimenő forgalmát leállították.

A KFOR az utakra munkagépekkel földgátakat emeltetett, amelyeket a szerbek elbontottak. Az ENSZ-katonák ezt nem akadályozták meg, összetűzés az építés és a bontás közben nem történt.

A felégetett határátkelőkön az UNMIK amerikai, brit, Fülöp-szigeteki, német, svéd és ukrán alkalmazottai teljesítettek szolgálatot, akik a szerb rendőrségtől kértek védelmet, amit meg is kaptak. Kimenekítették őket, egy sem sérült meg közülük.