Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba indulnak

Szöveg: Szabó Béla |  2008. február 20. 9:14

Három, a szövetségesek és az Afgán kormány által is sikeresnek ítélt misszió után a napokban útba indul Pol-e Khomriba az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) negyedik váltása. A hadműveleti terültre induló 238 katonát február 19-én, a szolnoki Hild téren búcsúztatták el ünnepélyes keretek között hozzátartozóik, a hadsereg, valamint a város és a megye vezetőinek jelenlétében.

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Az ünnepi beszédében is elhangzott, ez a misszió a Magyar Honvédség egyik legfontosabb és legveszélyesebb küldetése. A magyar katonák immár több mint másfél éve az észak-afganisztáni Baghlan tartományban biztosítják az újjáépítés civil- és katonai projektjeinek biztonsági hátterét.

A különböző NATO- és partnerországok által működtetett tartományi újjáépítési csoportok munkájának köszönhetően – utakat, hidakat, iskolákat építenek, segítik a közigazgatás, az egészségügy, a hadsereg és a rendőrség újjászervezését, a gazdaság fejlesztését – az elmúlt években közel ötmillió menekült térhetett vissza az országba.

A huszonöt tartományi újjáépítési csoport között a magyarok által működtetett az első a fejlesztések területén; Magyarország erre a célra évi 500 millió forintos költségvetést biztosít a PRT számára.
A negyedik váltás több hónapos felkészülése során a kiképzés körülményeit igyekeztek az afganisztáni körülményekhez közelíteni: olyan napirend szerint éltek, úgy rendezték be táborukat, mint a pol-e khomrii, s napi videokonferenciák során első kézből értesülhettek az újjáépítés, valamint a biztonsági helyzet alakulásáról is.

1595873433
 

Ugyanakkor – tudva, hogy a misszió nem csak az abban résztvevő katonák, hanem hozzátartozóik számára is próbatétel – nagy figyelmet fordítanak a „hátországra" is. Családtámogató rendszerük segít az itthon maradtak ügyes-bajos dolgainak intézésében; a missziós klubban a hozzátartozók kicserélhetik információikat; az úgynevezett családtag kártya segítségével szabadon be tudnak lépni az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis területére, és igénybe vehetik az alakulat sport- és kulturális lehetőségeit.

Simon Attila ezredes, a váltás parancsnoka azt is

1595873433
elmondta a honvedelem.hu-nak, hogy ez a kártya számos szolnoki szolgáltató cégnél is kedvezményes díjszabás igénybevételére jogosítja fel a hozzátartozókat. A kontingens felkészítésében részt vettek pszichológusok is, s nem feledkeztek meg a lelki gondozásról sem. A pszichológusok a kiutazás előtt a katonákat és hozzátartozóikat közösen készítették fel a távollét elviselésére, az esetleges konfliktusok kezelésére, s hazaérkezésük után a visszailleszkedést is segíteni fogják.

A honvédelmi miniszter ezen az ünnepségen is megerősítette, hogy Magyarország mind nagyobb afganisztáni szerepvállalásának megfelelően ez évben a PRT mellett átvesszük a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását is, és egy műveleti- és támogató csoporttal, valamint különleges műveleti erőkkel is részt veszünk a stabilitás megteremtésében.

Fotók: Rácz Tünde