Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem nyilatkozatokat várnak el Izraeltől

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 17. 11:58

Hat hónapon belül megszülethet a palesztin-izraeli békemegállapodás, ha a zsidó állam erre az időszakra befagyasztja telepeinek építését – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a Háárec című izraeli napilapban szerdán megjelent nyilatkozatában.

Abbász közölte: ezt a javaslatát közölte Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel nemrég lezajlott két telefonbeszélgetésükben. “Azt tanácsoltam neki három hete, hogy Izrael fagyassza be az összes építkezést, beleértve a kelet-jeruzsálemieket is, akkor visszatérünk a tárgyalóasztalhoz, és akár befejezhetjük a megbeszéléseket az egyezményről " – mondta a palesztin vezető, hozzáfűzve: egyelőre vár a válaszra.

Izrael elutasította a palesztinok és az Egyesült Államok kérését, hogy leállítsa a telepeken folyó építkezéseket Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, amely területeken a palesztinok majdani államukat akarják megteremteni. Izrael később ideiglenes jelleggel korlátozta a telepbővítéseket Ciszjordániában, de Kelet-Jeruzsálemben nem.

Abbász azonban leszögezte: a telepbővítés teljes befagyasztása nélkül nem újítja fel a béketárgyalásokat.

Abbász az interjúban azt is kifejtette, hogy nem hangzatos nyilatkozatokat vár el Izraeltől, hanem azt, hogy a zsidó állam ténylegesen állítsa le az építkezéseket, mint arra a 2003-ban született, a közel-keleti rendezést elősegíteni hivatott “útiterv" is kötelezi.