Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek a boszniai „Minyók”

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. február 19. 14:12

Bosznia-Hercegovina felfüggesztette a Mi–8 és Mi–17 típusú szállítóhelikoptereinek repülését, miután az egyik gép lezuhant a napokban.

Február 10-én a 2. Helikopterszázad kötelékébe tartozó egyik Mi–8MTV–1 verziójú forgószárnyas súlyosan megrongálódott, amikor egy gyakorlórepülés során a földnek csapódott egy hóval borított dombvidéken Bukvica falu közelében. A fedélzeten tartózkodó 11 fő (köztük két újságíró) különböző mértékű sérüléseket szenvedett.

Bosznia-Hergegovina védelmi minisztere szerint az időjárás is közrejátszott a balesetben, ám a fedélzeten tartózkodók által készített felvételek arról árulkodnak, hogy a Mi–8-as földközelben repült és több intenzív manővert is végrehajtott.

A beszámolók szerint a gép röviddel a becsapódás előtt pörögni kezdett a függőleges tengelye körül, amit megerősít a leszakadt farokrész is. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a részegység leválását. A baleset kivizsgálása folyamatban van, lezárásáig felfüggesztették Bosznia-Hercegovina Mi–8 és Mi–17 típusú helikoptereinek repülését.

</p>