Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénzügyi gondokkal küzd az izraeli haderő

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. február 19. 16:17

Komolyan hátráltathatja Izrael önvédelmi képességét a költségvetési megszorító csomag – ismertették magas rangú izraeli katonatisztek. Annak ellenére, hogy a kormány nem a korábban emlegetett mértékben nyirbálta meg a védelmi büdzsét, a 2012-re tervezett kiadások fedezésére nincs elég pénz, ezért több programot is be kell szüntetnie a védelmi tárcának.

Becslések szerint nagyjából 3,7 milliárd sékel (993,6 millió dollár) kellene a pénzügyi űr betöltéséhez, és erősen valószínűtlen, hogy sikerül előteremteni ezt az összeget.

A Benjamin Netanjahu vezette kormány a múlt hónapban letett róla, hogy foganatosítsa a korábban tervezett, 3 milliárd sékeles megszorítást, ugyanis az már nem csak a beszerzéseket, modernizációs programokat és új fejlesztéseket hátráltatta volna, hanem a napi szinten alkalmazott haditechnika fenntartását is veszélybe sodorta volna. A miniszterelnök hallgatott a védelmi minisztérium szakértőire, akik figyelmeztették: a Közel-Keleten kialakult feszült állapot, illetve az iráni fenyegetés mellett nem engedhető meg, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) potenciálja csökkenjen.

Izraelben tavaly év végén fejeződött be egy évek óta tartó honvédelmi költségvetési program, a „Tefen", melyet 2012-től követett volna egy új, a „Halamish" – ám ez nem kezdődött el, ugyanis 2011-ben több demonstrációra is sor került a zsidó államban, melyeken a tüntetők a szociális juttatások emeléséért tiltakoztak. A kormány a katonai kiadásokra fordított összegből szeretett volna nagyobb mennyiséget átcsoportosítani, ennek keretében merült fel az említett, 3 milliárdos megvonás. Ezzel szemben különleges juttatásként mintegy 2,5 milliárd sékelt kapott az IDF, ami akkor még elégnek tűnt, de úgy tűnik, még több kellene – ha lenne.

A hiány legelőször is a légierőt fogja érinteni, mely a legdrágábban fenntartható haderőnem Izraelben. Biztosan be fog következni minden izraeli légierő-tábornok rémálma: csökkentik az évi repült óraszámot, kevesebb éleslövészetet tartanak és redukálják a külföldi kiszállások számát. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa, bár az IAF pilótái világszinten még így is az élvonalban maradnak a repülési lehetőségek terén.

Szintén a légierő hatáskörébe tartoznak az Iron Dome(képünkön) és a David Sling rakétavédelmi rendszerek, előbbi esetében a gyártás teljes felfüggesztése, utóbbi esetében csak költségmegvonás és programlassítás merült fel. A szárazföldi erők 2013-as Merkava 4 beszerzését meghatározatlan ideig elhalasztották, és több kisebb fejlesztési programot töröltek.

A legfelsőbb katonai vezetés hivatalos nyilatkozata szerint a kormány tudatában van tettei következményeinek, de a jelenlegi pénzügyi helyzetben egyszerűen nem tudnak mást tenni.