Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz belügyi egységek 17 katonát vesztettek észak-kaukázusi harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 19. 18:23

Az orosz belügyi erők 17 katonája halt meg, 24 pedig megsebesült abban a műveletben, amely majdnem négy napig tartott az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld és Dagesztán határán – közölte február 18-án, szombaton a csecsen belügyminiszter.

Ruszlan Alhanov elmondta, hogy a dagesztáni Kazbekov járásban 7 fegyverest öltek meg a belügyi csapatok, közöttük a lázadó csoport vezetőjét, az Abudar néven emlegetett Magarbi Tyimiralijevet is.

A belügyi csapatok veszteségeit, a halottak és a sebesültek nagy számát a csecsen belügyi vezető a nehéz hegyvidéki terepviszonyokkal és időjárási körülményekkel indokolta.

„Nem hiába haltak meg. Csak az ilyen odaadó fiúknak köszönhetően tudjuk örökre felszámolni a szélsőség bármilyen megnyilvánulását" – hangoztatta Alhanov.

A két észak-kaukázusi köztársaság határán lezajlott műveletről szombaton jelentést tett Dmitrij Medvegyev orosz államfőnek Rasid Nurgalijev szövetségi belügyminiszter is. Tájékoztatása szerint a belügyi katonák csapdába kerültek, ezért estek el közülük tizenheten a harcokban. Az államfő arra utasította a minisztert, hogy adjanak meg minden segítséget az elesettek családjainak és a sebesülteknek.

Moszkva 1994 óta két háborút indított a csecsen szakadárok ellen. Az elmúlt évtizedben a csecsenföldi lázadás növekvő mértékben a szomszédos kaukázusi köztársaságok területére helyeződött át, és fegyveres iszlamista mozgalommá alakult át. A térségben rendszeresek az összecsapások az orosz biztonsági erők és a lázadók között.