Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek a dél-afrikai Agusták

Szöveg: JETfly |  2010. december 21. 20:33

A dél-afrikai légierő 27 Agusta helikopterből álló flottája ideiglenesen a földön vesztegel, mivel az egyik új gépük december 15-én, szerdán Ballito közelében kényszerleszállást hajtott végre. A balesetben hárman szenvedtek sérüléseket, de ezek súlyosságáról nincs hír.

Mivel úgy gondolják, hogy az eset a farokrotor meghibásodásával áll kapcsolatban, így biztonságosabbnak látták, ha nem repülnek a gépek addig, amíg fényt nem derítenek a pontos okokra. A szakértők szerint a pilóta szakszerű cselekedeteivel akadályozta meg, hogy katasztrófa történjen.

A gép Durban-ban, a 15. századnál állomásozott. Három héten belül ez már a második repülőesemény a típussal, előzőleg Potchefstroom mellett fogott talajt túl keményen a pilóta, melynek során a helikopter futóműve sérüléseket szenvedett, ezen felül pedig tavaly májusban három katona vesztette életét szintén egy Agusta-balesetben.

A szerdai eset 11.30-kor történt, miközben a hadsereg a rendőrséggel együttműködve küzdött bűnözők ellen. A pilóta és a másodpilóta, illetve a Business Against Crime embere szenvedtek sérüléseket. Rajtuk kívül még J.J. Geldenhuys alezredes, a 15. század katonája tartózkodott a fedélzeten, ő sértetlenül úszta meg az esetet. Az egyik szemtanú elmondása szerint a gép kétszer pördült meg a tengelye körül mielőtt a hajtóműve leállt és a prérire zuhant volna. A helikopter egy lakópark közelében csapódott be.