Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Generációk összefogásaként

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2010. december 21. 18:30

A múlt eredményei és az alapító tagok szellemisége alapján építjük a jövőt! – hangzott el azon a közgyűlésen, amelyen a marcali Bajtársi Egyesület a megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte. A szervezet 1999. december 27-én alakult meg.

Az ünnepi közgyűlést megtisztelte dr. Sütő László, Marcali város polgármestere, Huszár Péter alezredes, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság megbízott parancsnoka, valamint Fehér Gábor alezredes, a kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője. A Bajtársi Egyesület Országos Szövetsége (BEOSZ) képviseletében Pásztor István nyugállományú ezredes, régióvezető foglalt helyet az elnökségben, de jelen volt a külföldi partnerszervezet, a Szlovén Tiszti Szövetség Lendvai Területi Egyesületének küldöttsége is.

Az évforduló alkalmából a Marcali Helytörténeti Füzetek-sorozatban jelent meg „Húsz év – húsz gondolat" címmel Fehér János legújabb munkája, amelyben számot ad a szerző a Marcali Bajtársi Egyesület eddigi két évtizedéről. A dokumentumokkal, fényképekkel gazdagon illusztrált kiadványt elsőként az ünnepi közgyűlés vendégei tekinthették meg.

„Bízom benne, hogy az elmúlt húsz év eredményei – az egyesületünk szellemisége és összetartása – biztosítja a nemzedékek közötti megértést, a honvédségi és rendvédelmi szervek tagjai közötti összetartást, a felelősségérzetet egymás iránt. Biztosítja a közösség tiszteletét, hagyományainak ápolását, az értékeinek megőrzését, törekedve egymás érdekeinek feltárására és a megóvásának folytatására" – hangsúlyozta Szentes István nyugállományú alezredes köszöntőjében.

„Az elmúlt húsz esztendő és az elért eredményeink igazolja azt a tizenkét alapító tagot, akik arról döntöttek, hogy megalakítják a Marcali Bajtársi Egyesületet. Helyes döntést hoztak! Az idő őket igazolja…A múlt eredményei és az alapító tagok szellemisége alapján építsük a jövőt!"– tette hozzá.

Dr. Sütő László, Marcali város polgármestere méltatásában kiemelte: „kezdetben csak egykori katonákat tömörítő szervezetnek ma már volt rendőrök, tűzoltók is tagjai. Ez a sokszínűség egyben annak is biztosítéka, hogy az egyesület hosszú távon tervezheti jövőjét."

Pásztor István a BEOSZ elnökének, Sípos Géza nyugállományú ezredes köszöntő levelét ismertette, amelyben megköszönte a marcali szervezetnek a Szövetség érdekében is végzett két évtizedes kiemelkedő munkáját.

„Elismerés és tisztelet illeti önöket azért, hogy a kapcsolatoknak egy új formáját valósították meg az azonos eszmével és célokkal rendelkező különböző generációk összefogásában, programjaik megszervezésében, a kedvezőtlen helyzetben lévő vagy megromlott egészségű pályatársak segítésében" – mondta ünnepi köszöntőjében Huszár Péter alezredes, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság megbízott parancsnoka.  A szlovén bajtársak nevében Söveges Szilveszter köszöntötte az egyesületet, felelevenítve az 1995 óta létező együttműködés fontosabb pillanatait. Az együttműködésből barátság lett: pár napja a marcali bajtársak a város polgármesterének kíséretében köszönthették a napokban a megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő lendvai egyesületet.

A köszöntők után a Bajtársi Egyesület elnöke az alapítók részére adott át emlékérmet. Huszár Péter alezredes Bartsch Zoltán nyugállományú polgári védelmi alezredes és Gombos János nyugállományú tűzoltó alezredes tevékenységét ismerte el az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság plakettjével.

„Az egyesületünkben több nemzedék él egymás mellett. Minden nemzedék utódként kezdi, majd elődként fejezi be pályafutását. Ez az ismétlődő folyamat szülte és ma is szüli a hagyományokat, amelynek őrzése, ápolása minden generáció feladata" – fogalmazott Fehér János, az évfordulós kiadvány szerzője, az egyesület egykori vezetője.

Az egyesület a két évtizedes működése alatt hét kiadványban – párját ritkító módon – feldolgozta az egykori helyőrség katonatörténetét és az egyesület tevékenységét. 2005-ben „Évtizedes barátság" címmel látott napvilágot a Szlovén Tiszti Szövetség Lendvai Területi Egyesületének és a Marcali Bajtársi Egyesület együttműködésének emléket állító kétnyelvű (magyar-szlovén) könyv. Az egyesület napi tevékenységének motorjává vált a Balogh Miklós nyugállományú alezredes vezetésével 2004-ben alakult Dalárda. Sorozatos fellépéseiken – Illésné Bene Judit szakmai közreműködésével – katonadalok, betyár-, bor- és népdalok hangzanak fel. A szervezet katonai hagyományápoló tevékenységében kiemelt figyelmet érdemel a hadisír-gondozás, a katonai emlékhelyek felkutatása, a honvédelmi és katonatörténeti vetélkedők szervezése. Évente megrendezik a „Kossuth vacsorát", valamint a Márton napi bormustrát, de a marcali bajtársak támogatják a Kárpát-medencei fiatalok mesztegnyői táborát is. A jubileumát ünneplő egyesület ebben az évben avatta fel a felújított klubszobáját a Civilek Házában, ami egyúttal garanciája is lehet a szervezet kiegyensúlyozott működésének.

Tudósításunkat Fehér Gábor alezredes pohárköszöntőjével zárjuk, aki az egykori katonai tüzérség fellegvárában kívánt boldog Szent-Borbála napot, s tolmácsolta dr. Benkő Tibor vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének személyes jókívánságait: Boldog születésnapot!

Fotó: a szerző felvételei