Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három napos erőpróba

Szöveg: Keviczki Gábor százados |  2010. december 21. 17:21

Végrehajtotta zárógyakorlatát a Tartományi Újjáépítési Csoport (angol nevén Provincial Reconstruction Team – PRT) tizedik váltása. A magyar katonák a misszióra történő felkészülés lezárásaként a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison adtak számot gyakorlati tudásukról.

Az elmúlt hét keddjén kezdődött 3 napos zárógyakorlaton a gyakorlatvezetőség és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) ellenőr-csoportja is elégedett volt a tapasztaltakkal. Az viszont mindenki előtt egyértelmű volt, hogy van még mit tanulni. Ez a tanulás soha nem ér véget és Afganisztánban is folytatódni fog az utolsó percig. A bejátszásra került incidensek a kint előforduló leggyakoribb krízishelyzeteket szimulálták.

A tervezett 88 feladatból 82 hajtottak végre az Afganisztánba készülő katonák. A járőrözés, konvojműveletek, tárgyalás a helyi elöljárókkal és átadó ünnepség végrehajtása csak egy részét képezte a próbatételeknek. Az esetleges közúti balesetre történő reagálás, sebesültek mentése, ellátása és a különböző támadásokra történő reagálás kiemelt szerepet kaptak a gyakorlat végrehajtása során. A tervezett feladatok sok esetben súlyosabbak voltak, mint a valóságban történtek, de mivel Afganisztánban a korábbinál lényegesen rosszabb a biztonsági helyzet ezért szükséges a lehető legrosszabb helyzetre felkészíteni a katonákat.

1595911819
Sajnálatos tény, hogy már nemcsak a harcoló egységeket, hanem az újjáépítésben részt vevő nemzetközi katonai alakulatokat is rendszeresen támadják az ellenállók. Éppen ezért a felkészülés teljes időszakában a PRT alaprendeltetéshez tartozó feladatok mellet kiemelt szerepet kapott a támadásokra történő reagálás, a sebesültek ellátása és – az ellenállók eljárásaihoz igazodva – az éjszakai tevékenység.

A gyakorlat megkezdése előtt két héttel a magyar vezetésű PRT leendő albán, horvát és montenegrói tagjai is megérkeztek Hajdúhadházra és együtt gyakorlatoztak magyar kollégáikkal. Õr-, katonai rendész, CIMIC, egészségügyi és törzsbeosztásokban hajtották végre feladataikat. A külföldi katonák a zárógyakorlatot követő napon megkezdték a hazautazást, hogy otthon folytassák a felkészülést a hátralévő időben. A felkészülő kontingens parancsnoka ünnepélyes keretek búcsúztatta mindhárom nemzet katonáit. Ez volt a felkészülés utolsó hete, de sokak számára a legfontosabb hétről volt szó: a hét végére befejeződnek a személyi beszélgetések, és a zárógyakorlaton nyújtott teljesítmény alapján végleg eldől, ki lesz benne a kiutazó létszámban és ki marad itthon tartalékban.
Természetesen ezzel még nem értek véget a feladatok, hisz a következő héten kerül sor a maradék oltások beadására, a beöltöztetésre és a pszichológiai felkészítésre is.

1595911819
 

1595911819
 

Fotó: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy