Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem sért nemzetközi egyezményeket az orosz fegyverszállítás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 25. 16:04

Oroszország nem sérti a nemzetközi egyezményeket a Szíriába irányuló fegyverszállításokkal – hangoztatta január 24-én, kedden Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes.

Az orosz külügyi vezető azt hangsúlyozta, hogy Moszkva fegyverexportjával nem sérti semmilyen nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségét, így a Szíriába irányuló fegyverszállítással sem. Hozzátette, hogy erre nincs nemzetközi szankció.

„Amikor Líbiával kapcsolatosan elfogadták a büntetőintézkedéseket, teljes mértékben betartottuk azokat. Szíriát illetően semmilyen korlátozás nem vonatkozik ránk" – tette hozzá Bogdanov.

Az orosz külügyminiszter-helyettes – akit kedden közel-keleti különmegbízottjának nevezett ki Dmitrij Medvegyev államfő – azt is hangsúlyozta: kezdettől fogva arra törekednek, hogy ne sértsék meg a Közel-Keletre irányuló fegyverszállítással a térségbeli erőegyensúlyt.

Emlékeztetett arra, hogy Moszkva mindig is fejlesztette katonai együttműködését Szíriával, már Bassár el-Aszad elnök előtt is. „Ha pedig új kormány lesz Szíriában, azzal is hasonló politikát folytatunk nemzetközi kötelezettségeink és kölcsönös érdekeinknek megfelelően" – fejtette ki Mihail Bogdanov.

A nyugati partnereket bírálva a vezető orosz diplomata megjegyezte, hogy azok „hatalmas mennyiségben szállítanak fegyvert a régió számos országába, amelyek nem olyan nyugodtak, mint amilyennek mi szeretnénk azokat látni, és nem látnak ebben semmi kivetnivalót".

A Kommerszant tekintélyes orosz napilap hétfői jelentése szerint Oroszország szerződést írt alá harci gépek Szíriának történő eladásáról. A Roszoboronexport állami fegyverkereskedelmi céghez közel álló, nevének elhallgatását kérő forrás szerint az 550 millió dolláros üzlet 36 Jak–130-as típusú katonai kiképző repülőgép szállítására vonatkozik.