Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria Jak–130-asokat vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 25. 15:01

Szíria a napokban szerződést kötött Oroszországgal 36 darab Jak–130-as kiképzőgép vásárlásáról – írja az orosz Kommerszant. Az üzlet értéke megközelítőleg 550 millió dollár, tehát a közel-keleti ország 15,3 milliós darabáron jut a repülőgépekhez.

A szerződés teljesítésért az orosz Irkut vállalat a felelős, illetve hozzátették, hogy a Jak-ok összeszerelését rögtön megkezdik, amint Damaszkusz átutalja az előleget.

Az első tárgyalások a két fél között még 2010 közepén kezdődtek. Tervek szerint az új Jak–130-asok a légierő L–39 Albatroszait fogják kiegészíteni.

A Kommerszant szerint a Damaszkusszal kötött üzlet eléggé rizikós, ugyanis nincs kizárva a jelenlegi helyzet miatt egy esetleges ENSZ szankció bevezetése sem. Nemrégen, hasonló eset miatt hiúsult meg egy üzlet Líbiában, ezzel Oroszország közel 4 milliárd dollár bevételtől esett el.

Korábban az Egyesült Államok nemtetszését fejezte ki, hogy Oroszország fegyvereket szállított Szíriába, erre az oroszok azt válaszolták, hogy ezt egyetlen egy nemzetközi szabály és egyezmény sem tiltja.