Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szabadulhat a lockerbie-i merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 15. 9:07

Egy skót bíróság pénteken elutasította a 270 halálos áldozatot követelő Lockerbie-merényletért elítélt líbiai férfi kérelmét, hogy halálos betegségére való tekintettel átmenetileg engedjék szabadon.

Az amerikai Pan American légitársaság gépének felrobbantásában vétkesnek talált és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Abdel-Bászet Ali al-Megrahi az ártatlanságára, és arra hivatkozott, hogy az utolsó napjait szeretné a családjával tölteni.

A bíróság elismerte, hogy a férfi daganatos betegsége gyógyíthatatlan, de azzal érvelt, hogy Megrahi jelenleg nem szenved fájdalomtól, és nem is magatehetetlen.

A beteg rendelkezésére áll az egészségügyi rendszer, függetlenül attól, hogy őrizetben van-e vagy sem. Az orvosi kezelés pozitív eredménye esetén még évekig elélhet, és így megérheti perének jövőre esedékes újrafelvételét. Ha állapota rosszabbodna, a döntést esetleg felülvizsgálja a bíróság.

A húsz évvel ezelőtti merénylet perében egyedül elítélt Megrahi mindvégig ártatlannak vallotta magát.

A Skót Bűnperek Felülvizsgálati Bizottságának 2007-ben, csaknem négyévi vizsgálódás alapján összeállított 800 oldalas jelentése szerint lehetséges, hogy tévedés történt a líbiai exügynök perében.