Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiaváltást sürgetnek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 16. 10:17

A katonák számának növelését stratégiai váltásnak kell kísérnie Afganisztánban – jelentette ki a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke, a testület ötnapos tanácskozását megnyitva. Az Észak-atlanti Közgyűlés 54. ülésszakát Valenciában tartják november 18-ig több mint 300 küldött részvételével.

Magyar részről egy ötpárti delegáció vesz részt a tanácskozáson. Az ötven ország képviselői az afganisztáni helyzeten kívül foglalkoznak a NATO és Oroszország viszonyával, a gazdasági világválsággal és a szövetség új szerepének meghatározásával az alapítása óta megváltozott világban.

Mesterházy Attila (MSZP), az észak-atlanti szervezet egyetlen magyar témafelelőse, az orosz piacgazdasági és társadalmi átalakulásról szóló jelentést tett a gazdasági és biztonsági bizottságnak, amely egyhangúlag elfogadta a dokumentumot. Ennek főbb megállapításai szerint az elmúlt évek gyors gazdasági növekedése után egyre láthatóbban jelentkeznek bizonyos problémák, amelyek hosszú távon veszélyessé válhatnak. Ilyen a korrupció, az állami monopóliumok erősödése, az önkényes állami beavatkozás a gazdaságba, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, az egészségügy helyzete és az infláció.

Az olajárak csökkenése és a pénzügyi-gazdasági világválság megnehezíti e problémák kezelését – mondta az MTI-nek telefonon képviselő.

A NATO (és az Európai Unió) szempontjából az energiafüggőség csökkentése, a közös energiapolitika kialakítása ma a legfontosabb feladat. Nemcsak a napi pragmatikus szempontokat kell azonban figyelembe venni, hanem az állandó értékeket is – mondta Mesterházy Attila, emlékeztetve arra, hogy a NATO és Oroszország kapcsolatait új kontextusba helyezte a grúz-orosz konfliktus.