Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem számítják újra a nyugdíjakat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 25. 7:56

A román kormány felfüggeszti a katonai nyugdíjak újraszámítását, ennek ellenére hétfőn több romániai nagyvárosban is tiltakoztak a nyugdíjas katonák a kormány intézkedése ellen. A román kormány azt követően döntött a katonai nyugdíjak újraszámításának felfüggesztéséről, hogy a legfelső bíróság felfüggesztette a tavalyi, 735-ös számú kormányhatározatot, ami a nyugdíjak újraszámításáról szóló törvény alkalmazási normáit tartalmazza.

A bírósághoz azok az elégedetlen nyugdíjas katonák fordultak, akiknek a nyugdíja csökkent az újraszámítás következtében. Traian Basescu román államfő, valamint Emil Boc miniszterelnök és több illetékes miniszter arra kényszerült, hogy újratárgyalja a bírósági döntés nyomán kialakult jogi helyzetet. A tanácskozást követően az államfő bejelentette: a kabinet felfüggeszti a nyugdíjak újraszámítását addig, amíg nem készül újabb kormányhatározat az újraszámítást előíró jogszabály alkalmazási normáiról.

Ez azt jelenti, hogy a román kormány nem mond le az új nyugdíjszámítási rendszerről, hanem csak elhalasztja annak gyakorlatba ültetését.

A fő változás várhatóan az lesz, hogy ezentúl nem a nyugdíjas katonáknak kell összegyűjteniük a szolgálati idejüket igazoló iratokat az őket korábban foglalkoztató intézményektől, hanem az államnak kell magára vállalnia e gyűjtőmunka jelentős részét.

Basescu kiállt a katonai nyugdíjak újraszámításáról szóló törvény mellett. Jelezte, hogy az állam nem mondhat le erről a jogszabályról, hiszen az előnyös a román hadseregben szolgálók többsége, főleg azok számára, akik teljes mértékben letöltötték szolgálati idejüket. Basescu szerint csak azoknak csökkent valamelyest a nyugdíjuk, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtt vonultak nyugállományba.

A román hadsereg létszámát jelentős mértékben csökkenteni kellett az 1990-es évek végén, hogy Románia megfeleljen a NATO-csatlakozás követelményeinek. Ekkor sokan hagyták el a hadsereget jelentős végkielégítés fejében. Basescu azért tartja indokolatlannak a korengedményes nyugdíjazottak mostani panaszait, mert viszonylag fiatal koruk miatt nyugdíjba vonulásuk után is még dolgozhattak más területen. Az államfő szerint azért sem kell megváltoztatni ezt a törvényt, mert a román hadsereg 35 évnél fiatalabb tisztjeinek megengedi, hogy magánnyugdíj-pénztárakhoz csatlakozzanak. Basescu emlékeztetett arra, hogy a román hadsereg tagjai eddig nem tehették meg ezt, és szerinte igazságtalan lenne velük szemben, ha a román közalkalmazottakhoz és a versenyszférában dolgozókhoz hasonlóan nekik nem adnák meg ezt a lehetőséget.

A Basescu által közölt statisztikai adatok szerint a román kormány eddig több mint 29 ezer katonai nyugdíjat számított újra, aminek következtében több mint 20 ezer nyugdíj emelkedett, viszont több mint 8400 tartalékos katonának az öregségi járandósága csökkent januártól. Ez utóbbiak hétfőn több romániai nagyvárosban tüntettek – Basescu és a román kormány lemondását követelték. A román kormány tavaly fogadta el a nyugdíjrendszer reformjáról szóló jogszabályt, amely szerint megszűnnek a kiemelt nyugdíjak, és egységes rendszerbe sorolnak be valamennyi öregségi járandóságot.