Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új év, régi-új feladatok

Szöveg: Bojtos László százados |  2011. január 25. 8:41

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző központban az újév a már jól megszokott módon újabb felkészítésekkel, komoly munkával kezdődött. Az év első Missziós Törzstiszti Alaptanfolyama a balkáni hadszíntérre készülő törzstiszti és tiszthelyettesi állomány részére csak egy volt a három közül, amely január hónapban folyt és folyik a BTKK falai között.

A Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam (MTA) célja hogy alapvető ismeretekkel lássa el a felkészülő állományt. 2011. január 10-21. között 41 tiszt és tiszthelyettes kezdte meg a felkészítést. A felkészítés sajátossága hogy olyan témaköröket oktattak, amelyek a hadműveleti területen való munkavégzés szempontjából elengedhetetlenül fontosak.
Például az általános katonai ismeretek foglalkozásokon a felkészülők előadásokat hallhattak az aknamezők felismerésének fogásaiból és megismerkedtek a tevékenységek sorrendjével esetleges aknabaleset esetén.

A vegyivédelmi kiképzés során megtanulták a tevékenységek sorrendjét biológiai és vegyi szennyezés esetén, majd a vegyivédelmi védőruha fel és levételének szabályos végrehajtását gyakorolták. Térképészeti ismeretek foglalkozáson megismerkedtek a NATO-ban használatos térképfajtákkal, illetve a tájoló és a GPS használatát gyakorlati foglalkozáson elevenítették fel. A békefenntartó ismeretek keretében a hallgatók megismerkedtek a békefenntartás alapjaival a békeműveletek kialakulásával és a békefenntartás jogi alapjaival.

A műveleti eljárások foglalkozások keretében só esett az alapvető járőr feladatokról a katonai menetről és a menetbiztosításról, valamint a meglepés elleni védelem lehetséges módszereiről, továbbá kiképzést kaptak C-IED alapismeretekből.
A híradó ismeretek elméleti foglalkozásain pedig megismerték az alapvető kommunikációs eszközök használatának szabályait majd gyakorlati foglalkozás során elsajátították a rádióforgalmazás szabályait angol nyelven.

A felkészülő állomány ismereteinek bővítése céljából 8 órában hajtottak végre egészségügyi komplex foglalkozást, melynek során az ön és kölcsönös segélynyújtás ismereteit sajátították el. A tanfolyam során CIMIC tájékoztatót is kaptak levezetésre, valamint informálták őket a műveleti területen jelenlévő vallásokról és szokásokról. A pszichológiai felkészítés során ugyancsak megismerték a fogvatartás körülményei közötti viselkedés szabályait a hallgatók.

A kiképzés következő állomása a Missziós Törzstiszti Célfelkészítés lesz, amelyet március 21-25. között hajtanak végre Szolnokon. Ezen a kiképzésen már a konkrét beosztásokra készül fel az állomány.