Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem ütött ki tűz Kaczynski repülőgépén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 14. 6:43

Nem volt robbanás és tűz a szombaton lezuhant lengyel elnöki repülőgépen, és a Tu-154-es hajtóművei, valamint fedélzeti berendezései is rendben működtek egészen a földhöz csapódásig, közölte kedden Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására létrejött kormánybizottság ülésén Moszkvában.

Mint mondta, ez az előzetes eredménye a két fekete doboz kiértékelésének, de a munka még eltart a hét végéig. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a pilótafülkében, illetve a földi irányítókkal folyó beszélgetés során elhangzottakat és a telemetrikus adatokat automatikusan rögzítő két műszer adatait egymáshoz szinkronizálják, és azonosítsák a felvételen hallható hangokat és zörejeket.

Ivanov hozzáfűzte, hogy a lengyel szakértőkkel létrejött megállapodás értelmében este megkezdik a roncsok elszállítását, de a szakértők azután még folytatják a munkát.

Mindezt megerősítette Tatyjana Anogyina, az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) – az egyik orosz repülésügyi főhatóság – elnöke is. Hozzátette, hogy a szerencsétlenség helyszínén találtak egy harmadik készüléket is, amely szintén automatikusan rögzítette a gép repülési adatait. A lengyel fél kérésére hozzájárultak, hogy ezt a műszert Varsóban vizsgálják.

Anogyina azt is elmondta, hogy április 16-ára befejezik a szmolenszki Szevernij repülőtér berendezéseinek vizsgálatát is, és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és más államok illetékes szervei nem kételkednek a bizottság következtetéseinek objektív voltában.

Szergej Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője arról számolt be, hogy a nyomozó szervek még 3-4 napig dolgoznak majd a helyszínen, mert számos emberi maradvány és bizonyítéknak tekinthető tárgy, illetve roncsdarab mélyen a talajba fúródott.

Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter azt jelentette az ülésen, hogy az adott pillanatig az áldozatok közül 48 személyt tudtak azonosítani, néhányukat arcuk, a többit ruházatuk alapján, de a lengyel elnök feleségét például körömlakkjáról és arany jegygyűrűje miatt tudták beazonosítani. A további áldozatok azonosításához genetikai vizsgálatok szükségesek, és ezek a jövő hét végéig eltarthatnak.

Az ülésen az is elhangzott, hogy az orosz fél a katasztrófával kapcsolatban Szmolenszkben és Moszkvában felmerült összes költséget kifizette a költségvetésből.