Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama nem tartja kizártnak a nukleáris terrorakciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 14. 6:40

Katasztrófa lenne, ha az al-Kaida atomfegyverhez jutna, figyelmeztetett Barack Obama Washingtonban a nemzetközi nukleáris biztonsági csúcsértekezleten. Az Egyesült Államok elnöke a történelem könyörtelen iróniájának nevezte, hogy a hidegháború vége után két évtizeddel az atomtámadás kockázata megnövekedett.

A tanácskozás elején a házigazda Obama javaslatára a részvevők egyperces csönddel adóztak a lengyel repülőgép-katasztrófában elhunytak, Lech Kaczynski elnök és mások emlékének.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy a 2012-es utókonferencia helyszíne Dél-Koreában lesz. A jelenlevő Ri Mjong Bak dél-koreai elnök megerősítette, hogy országa elfogadta a felkérést. Megfigyelők rámutattak: ez egyértelmű üzenet a nemzetközi közösség tiltakozása ellenére atomfegyvert kifejlesztő Észak-Koreának.

Obama az elmúlt két napban számos megbeszélést tartott külföldi állam- és kormányfőkkel a nukleáris terrorizmus megelőzése témájában. Kedden különtárgyalást folytat Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, Cristina Fernandez argentin elnökkel és Angela Merkel német kancellárral.

A washingtoni kongresszusi központban, rendkívüli biztonsági körülmények között megrendezett értekezlet sikerességét a CNN szakértője szerint a következő hónapok, évek fogják eldönteni. A 47 ország vezetői ugyanis csak egy szándéknyilatkozatot fogadnak el a tanácskozás végén a felhalmozott nukleáris anyagok biztonságának fokozásáról, azt még nem lehet tudni, hogy az államok mennyire veszik majd komolyan a vállalásokat.

Obama néhány perces köszöntője után a keddi tanácskozás a sajtó kizárásával folytatódott. A CNN szerint a szándéknyilatkozat egy cselekvési tervet tartalmaz, amelyben az államok kinyilvánítják: négy éven belül biztonságba helyeznek minden nukleáris anyagot, hogy azok ne juthassanak terrorista kézbe.

Elemzők szerint az értekezlet eddig két konkrét eredménnyel járt: Kína beleegyezett, hogy együttműködik az Irán elleni szankciók szigorításában, Ukrajna pedig bejelentette, hogy 2012-ig megválik erősen dúsított uránból álló teljes készletétől.

Amerikai sajtójelentések szerint a Fehér Ház a Washingtonban soha nem látott méretű értekezlettel mozgósítani akarja a nemzetközi közösséget Obama azon céljának elérése érdekében, hogy a világ egy napon atomfegyvermentessé válhasson. Megfigyelők azonban rámutattak: egyes országok kételkednek a nukleáris biztonsági csúcs súlyában.