Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem világosak Hamenei szavai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 19. 6:33

Irán legfőbb vezetője kijelentette, hogy országa nem tárgyal az Egyesült Államokkal, hacsak meg nem szüntetik az ellene hozott szankciókat és a katonai fenyegetést. Ali Hamanei ajatollah ezt egy televíziós beszédében mondta. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök korábban azt mondta, hogy tárgyalni akarnak a világhatalmak hatfős csoportjával.

“Mint elnökünk kijelentette, tárgyalni fogunk. Igen, de nem az amerikaiakkal, mert ők nem becsületesen tárgyalnak. Tegyék félre a fenyegetéseket, tegyék félre a szankciókat" – követelte.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök korábban azt mondta, hogy tárgyalni akarnak a világhatalmak hatfős csoportjával, amelybe az Egyesült Államok is beletartozik, ezért nem világos, hogy Hamenei ezt az egészet kizárja, vagy csak a kétoldalú megbeszéléseket.

A téma Irán atomprogramja, amelyről azt állítja, hogy békés célú, a nyugat viszont arra gyanakszik, hogy atomfegyver létrehozása Teherán rejtett szándéka. A tárgyalófelek a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország lenne.

“Ha szuperhatalmak egyrészt fenyegetni akarnak, nyomást gyakorolnak, és szankciókat hoznak, másrészt tárgyalóasztalhoz akarnak ülni, az nem tárgyalás, és ezt a fajta tárgyalást nem fogadjuk el senki részéről" – jelentette ki Hamenei.