Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Seselj hatására indul vizsgálat a hágai ügyészek ellen?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 19. 6:35

Független vizsgálatot rendeltek el a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) bírái ugyanezen intézmény ügyészei ellen, mert utóbbiak egyes állítások szerint több esetben megfélemlítették a törvényszék tanúit.

Helyszíni sajtóbeszámolók szerint a döntés egyik kiindulópontja a Szerb Radikális Pártot vezető Vojislav Seselj beadványa volt, amelyben a perében szereplő tanúkat nevezett meg, akiket állítása szerint megfenyegettek, megzsaroltak, vagy egyéb eszközökkel, például alvásmegtagadással igyekeztek nyomást gyakorolni rájuk.

A bírák a jelentések szerint azt szeretnék, ha a független vizsgálat fél éven belül választ adna a kérdésre: szükséges-e, hogy az ügyészség bármely alkalmazottja ellen hivatalos eljárást indítsanak.

Mint jelezték, a vizsgálattal elejét kívánják venni bármilyen kétség keltésének az alkalmazottak eljárásának korrektségével szemben.

Törvényszéki források szerint a döntés még nyár elején született, de csak most hozták nyilvánosságra.

Seseljt főként azzal vádolják, hogy uszító tevékenységet végzett az 1990-es évek elejének délszláv forrongásaiban. A máig aktív, szélsőségesen nacionalista szerb politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, és számos módszerrel – köztük éhségsztrájkkal és a törvényszéki illetékesek zaklatásával – igyekezett lassítani, nehezíteni az NT munkáját.

Seselj egyébként maga volt az, aki már bizonyítottan megsértette a törvényszék szabályait. Tavaly elítélték azért, mert nyilvánosságra hozta egy tanú addig bizalmasan kezelt személyazonosságát.

Címkékvizsga