Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német Typhoonok Bulgáriának?

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 5. 19:16

A hírek szerint Angela Merkel német kancellár egy rendkívül kedvező ajánlatot fog átadni Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek január 17–18 között aktuális németországi látogatása során. A bolgár kormányfő látogatása ugyan nem az ország légierejének típusfrissítéséhez kötődik, de a tárgyalásokon arról is szó lesz.

Bulgária nagyjából egy évvel ezelőtt kért információkat a kiszemelt típusok üzemeltetőitől, hogy tisztábban láthassanak a gépek valós képességeiről, illetve üzemeltetési költségeikről. A MiG–29 üzemben tartása mellett a bolgár légierő a papíron még nagyobb számban hadrendben álló MiG–21BIS és Szu–25 gépparkját akarja modernizálni egy modern típus akár használt gépeivel – amelyből mindössze nyolc darabot éreznek megengedhetőnek pénzügyileg.

A bolgár tenderen a nyugati mezőny mögötti összes cég képviseli magát: a németek által forszírozott Eurofighter mellett így jelen van a pénzügyi szempontokból is tagadhatatlanul jó helyzetben lévő Saab a JAS–39C/D Gripennel, a Dassault és a Lockheed Martin az F–16-ossal.