Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: Az 56-os forradalom hősei azt üzenik nekünk, előre, ne hátra!

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Snoj Péter |  2021. október 23. 14:20

Csepelen is 1956 hőseire emlékeztek október 23-án, a forradalom és szabadságharc kezdetének 65. évfordulóján. A katonai tiszteletadással egybekötött rendezvényen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes leszögezte: 1956 egy olyan háború hősies pillanata volt, amely a mai napig tart és a mai magyarok feladata megnyerni a szabadságért folytatott harcot.

_SNJ8680

Budapest XXI. kerületének a hatvanöt évvel ezelőtt, október 23-án történt eseményekre megemlékező rendezvénye a Szent Imre téren kezdődött, ahol a megjelentek katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg a csepeli hősök előtt tisztelgő emlékművet. A megemlékezésen - mások mellett - jelen volt Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint a főváros XXI. kerülete testvérvárosainak – így az erdélyi Nagyszalonta, valamint a lengyel Wolomin és Kielce – delegációi is.

_SNJ8977

Később a Királyerdei Művelődési Házban folytatódtak a megemlékezés kulturális programjai. A zenés előadást követően Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc fontosságát méltatta, rámutatva arra, hogy ma ugyanazért az ügyért kell küzdeni, mint hatvanöt évvel ezelőtt: a magyar szabadságért. „Nem csupán hazánk történelmében meghatározóak a 65 évvel ezelőtti események; a magyar nép összefogása és bátor kiállása - az elnyomó diktatúrával szemben - az egész világ számára példát mutatott. Ma is erre a hitre és összetartásra van szükség, hiszen 1956 nem egy egyszeri háború volt, hanem egy nagy háború hősies pillanata” – fogalmazott. Párhuzamot vonva a hatvanöt és a tizenöt évvel ezelőtt, 2006 őszén történt eseményre, hozzátette: ez a nagy háború ma is tart és már nem csak Magyarország, de egész Európa szabadságáról is szól. Mint aláhúzta: ma is ugyanaz a tét, mint ami 1956-ban volt, csak 65 éve nem volt igazi esélye a magyaroknak, hiszen a kommunisták a szovjetek segítségével végül leverték és vérbe fojtották a magyarok szabadságharcát. Beszédében leszögezte, hogy Magyarország nem engedhet meg magának egy újabb baloldali vezetést, amely hatalma megmentése érdekében a forradalom 50. évfordulóján tönkretette az országot. A 2006 októberi eseményeket Németh Szilárd gyalázatosnak nevezte, emlékeztetve, hogy ma ugyanaz a baloldal akar visszatérni a hatalomba. „Az 56-os forradalom hősei azt üzenik nekünk: Előre, ne hátra! Ránk vár, hogy megnyerjük az 56-os szabadságharcot” – jelentette ki.

A rendezvény zárásául Németh Szilárd és Borbély Lénárd polgármester átadták az idei évi Csepel Örökség Díjakat.