Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: magyar embert nem hagyunk hátra

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. augusztus 27. 22:07

„A magyar katonák által végrehajtott afganisztáni kimenekítési akció kivitelezhetetlen lett volna a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nélkül” - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes augusztus 27-én Tihanyban, a Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpón tartott beszélgetésen.

Tranzit_évadnyitó_Németh_Szilárd (1)

Csütörtökön este vette kezdetét Tihanyban a Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpó, a nyár legnagyobb közéleti közösségi találkozója. Az ezerötszáz résztvevővel zajló eseményen politikusok és véleményvezérek előadásait, vitáit hallgathatják meg az érdeklődők a Magyarország jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekben.

Augusztus 27-én este Németh Szilárd parlamenti államtitkár a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán az eddig elért eredményekről, a Magyar Honvédség helyzetéről beszélgetett a jelenlévőkkel.

Az államtitkár rámutatott: Magyarország 2010-re katasztrofális anyagi helyzetbe került, így a kormánynak először a gazdasági stabilitást kellett megteremtenie, csak utána kezdhette meg a hadsereg modernizációját. A Magyar Honvédség addigra – ahogy fogalmazott – morálisan, anyagilag és szellemileg is teljesen lezüllött. Ezért hozták létre a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, a rendszerváltás óta a legnagyobb volumenű hadseregfejlesztést és hadiipari beruházást. Mint mondta: a program célja egy erős, ütőképes hadsereg megteremtésével az, hogy már az elrettentés erejével is védve legyen az ország minden külső fenyegetettség ellen. A cél eléréséhez a kormány minden erkölcsi és anyagi támogatást megad. „Hogy mi kell a sikerhez? Akarat, tudás és pénz. Jelenleg ott tartunk, hogy a Magyar Honvédség költségvetése jövőre eléri az ezer milliárd forintot. Ez hihetetlen nagy növekedés, négyszerese a 2010-es költségvetésnek” – mondta Németh Szilárd.

Tranzit_évadnyitó_Németh_Szilárd (8)

Az államtitkár hangsúlyozta: a haderőfejlesztési program egyik kiemelt pontjának tekintik a kutatás-fejlesztés szélesítését, ezzel a magyar hadiipar újraindítását. Mint mondta, az első üzem a Kiskunfélegyházán létesített fegyvergyár, ahol kézifegyverek összeszerelése zajlik, hamarosan pedig országszerte megindul a különböző üzemekben a hadianyag és haditechnikai eszközgyártás. Példaként Zalaegerszeget említette, ahol 2023-tól Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártanak majd.

A miniszterhelyettes kitért a fiatal generációk megszólításának szükségességére, amit a tárca és a haderőfejlesztési program is kiemelt feladatnak tekint. Mint fogalmazott: nem akarnak katonát nevelni mindenkiből, de a hazafias és honvédelmi nevelést prioritásként kezeli a tárca. Ezért hozták létre a honvédelmi táborokat, valamint a diákoknak kialakított ösztöndíjrendszert. A Honvéd Kadét Program sikerét jól jelzi, hogy már több, mint nyolcvan oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. A program legmagasabb szintjét a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium jelenti, amelynek tagintézménye szeptembertől Nyíregyházán kezdi meg működését, várhatóan jövőre pedig Hódmezővásárhelyen is megnyitja kapuit egy hasonló oktatási intézmény.

Tranzit_évadnyitó_Németh_Szilárd (2)

A magyar katonák által végrehajtott afganisztáni kimenekítési akciót világszínvonalúnak nevezte, a tervezés és a kivitelezés a Magyar Honvédség összehangolt munkáját, egyben a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerességét is dicséri. „A katonáink tudták, mit csinálnak, ahogyan azzal is tisztában voltak, hogy magyar embert sehol nem hagyunk hátra. Erre lettek kiképezve, mellette pedig – a program révén - megvoltak azok az eszközök, amelyekkel végre is hajthatták az akciót” - hangsúlyozta.

A katonák egyéni felszerelése kapcsán Németh Szilárd elmondta: a Digitális Katona Program több mint százharminc elemet (az egyenruhától a fegyverzeten át az elektronikai eszközökig) tartalmaz, amelyek segítségével a magyar katonák felszerelése igazodik a megváltozott harcászati követelményekhez.

Tranzit_évadnyitó_Németh_Szilárd (9)

A közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó kérdésre Németh Szilárd úgy válaszolt: az USA afganisztáni kivonulása okozta káosz, összeomlás és a megnövekedett terrorveszély soha nem világított rá ennyire, hogy milyen égető szükség van egy közös, Európa Uniós hadseregre. „Európa békéje most gyakorlatilag az amerikaiaktól függ. Nyilvánvaló, hogy a kontinens csak úgy tudja az európai érdekeket és értékeket szolgálni, ha hadserege van. A nemzeti hadseregek között kell létrehozni egy olyan együttműködési lehetőséget, amellyel Európát védeni lehet. Gyorsan bevethető európai erőre óriási szükség van” – fogalmazott.

A beszélgetés végén Németh Szilárd hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program olyan komplex, összetett rendszer, amely a Magyar Honvédség minden területét érinti és minden összetevőjére hatással van.

Tranzit_évadnyitó_Németh_Szilárd (4)