Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország nehéz szállítóhelikoptereket vásárol az Egyesült Államoktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. április 30. 19:48

Németország Chinook típusú nehéz szállítóhelikoptereket vásárol az amerikai Boeingtól – jelentette a Bild am Sonntag című német lap.

Boeing’s-CH-47F-CHINOOK

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Berlin 60 darab CH-47F típusú Chinook helikoptert vásárol, mintegy ötmilliárd euró értékben. A beszerzést abból a 100 milliárd eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után. A helikoptereket legkorábban 2025-2026-ban szállítja a Boeing. Az új gépek a csaknem 50 esztendős CH-53G típusú Lockheed Martin- helikoptereket váltják.

A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH-53K King Stallion típusú nehéz helikopterszállítójának vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak és a NATO-tagállamok többsége is a tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett. A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing-helikopterek megvásárlásáról.

A kép forrása: euro-sd.com

Címkékhaditechnika