Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországban a győri rakétások

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 3. 10:32

A mintegy tíz órán keresztül tartó nyolcszáz kilométeres út megtétele után kedden érkeztek meg Németországba a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái, akik a július első felében zajló ELITE 2008 gyakorlaton vesznek részt.

A 19 NATO tagállam részvételével zajló legnagyobb európai elektronikai harcászati gyakorlaton hazánkat ötven katonából álló kontingens képviseli. A magyarok többsége Győrött, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél szolgál, a csapat parancsnoka Böcz Lajos alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadműveleti főnök-helyettese.

A nagyszabású gyakorlatra hat ország megfigyelőket küldött.

A magyar katonák szerdán a kivagonírozást követően elfoglalták harcrendjüket, s felkészültek a feladat végrehajtásra.

A gyakorlatra a győriek az SA–6-os KUB légvédelmi rakétarendszer elemeit vitték magukkal, ezzel kell majd – szorosan együttműködve a németekkel – zavarási körülmények között meghatározott területet oltalmazniuk.

Az ELITE 2008 gyakorlat július 18-án ér véget. A magyarok már az év első hónapjaiban megkezdték a felkészülést a németországi megmérettetésre. A gyakorlaton használt technikai eszközeiket még június 24-én vagonírozták be a győri vasútállomáson. (Felvételeink ekkor készültek.)

1595877937

Fotó: Andor Tamás